DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Tapijnkazerne Maastricht

Tapijnkazerne Maastricht

In Maastricht is de Tapijnkazerne opnieuw vormgegeven voor de Universiteit Maastricht. De Tapijnkazerne is nu een open, duurzaam en groen leerlandschap van de Universiteit Maastricht. Een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar ontmoeten. De publieke buitenruimte loopt door naar binnen. Dit komt uit in een laag verbindingsgebouw dat als plint voor alle gebouwen fungeert. Het ontwerp voor het hele park is van LIAG architecten.

Tapijn, plint | DGMR

De uitdaging

DGMR was betrokken bij de renovatie van de drie karakteristieke paviljoengebouwen van het Carré rond de voormalige appèlplaats. Deze zijn via een verdiept bouwdeel met elkaar verbonden. De gebouwen van het Carré bevatten de nieuwe multifunctionele vlakke collegezalen en onderwijsruimten. Het renoveren van deze oude gebouwen (1916) is vaak op meerdere gebieden een uitdaging. Zo zijn de eisen voor isolatie en bijvoorbeeld duurzaamheid en gezondheid veel strenger geworden. Op het gebied van gezondheid van medewerkers en studenten was de ambitie hoog. Met de Tapijnkazerne wilde de Universiteit Maastricht een WELL Silver-certificaat behalen, en dat is gelukt. Ook qua duurzaamheid lag de lat hoog, Tapijn moest een energieneutraal gebouw zijn.

De oplossing

DGMR is gevraagd advies te geven op het gebied van installaties, bouwfysisca, brandveiligheid, duurzaamheid en gezondheid en energie. Wij begeleidden het BREEAM traject, uiteindelijk heeft het gebouw een BREEAM Excellent certificaat behaald.

In de bestaande gebouwen zijn alle oude delen zoveel mogelijk in het zicht gelaten en de wanden zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht. Wij adviseerden over brandveiligheid zodat in het geval van brand alle medewerkers en studenten tijdig buiten komen. Voor een goede akoestiek adviseerden wij om akoestisch pleisterwerk op het plafond aan te brengen en een verhoogde vloer te maken aangesloten op de akoestische wanden met houten latten.

Alle gevels zijn aan de binnenkant geïsoleerd, waarbij het steeds zoeken was naar een evenwicht tussen hoge isolatiewaarde en uitvoerbaarheid omdat het een monument is. Wij brachten vooraf de toekomstige situatie in beeld, zodat tocht en eventuele condensatie voorkomen konden worden. In de uitvoering ondersteunden wij ook de aannemer. Door infraroodmetingen onderzochten wij of er koudebruggen aanwezig waren. Uiteindelijk is een witte achterzetgevel gemaakt met grote voorzetramen.

Omdat het gebouw een monument is, mochten er geen zonnepanelen op het dak geplaatst worden. Om het gebouw energieneutraal te maken, een eis voor BREEAM, zijn er zonnepanelen op een andere locatie geplaatst om de benodigde energie op te wekken. Ook is er overal LED-verlichting toegepast.

Het gebouw als geheel is vooral circulair doordat het is hergebruikt in plaats van opnieuw gebouwd. Bij alles wat wel nieuw is, is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Zo zijn de oude trappenhuizen behouden en voor de bereikbaarheid van de gebouwen onderling zijn

De meerwaarde

De uitdaging bij dit project was groot, omdat het de renovatie van een monument betrof. Met onze adviezen hebben we de architect en de aannemer op weg geholpen bij het behalen van de ambitieuze doelen voor een energieneutraal en gezond gebouw. Mede door deze renovatie is het gebied van de Universiteit veranderd in een openbaar park, met gezonde gebouwen voor onderwijs, onderzoek en horeca voor een breed publiek. Een plek waar de studenten, bedrijven en inwoners van de stad elkaar ontmoeten.

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Erik Meijerink

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.