DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Sawa Rotterdam houten woongebouw

Sawa Rotterdam houten woongebouw

In het Lloydkwartier in Rotterdam vindt SAWA een plek. Als verwijzing naar de Oosterse rijstvelden en de geschiedenis van de pier. SAWA is het eerste volledig houten woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam. Het draagt bij aan een gezond woon- en leefklimaat in de stad.

Impressie van SAWA, winnaar van ARC20 Innovatie Award. DGMR voor bouwfysica en installaties copyright WAX

De uitdaging

De ambitie van de gemeente Rotterdam is de CO2-uitstoot terug te brengen. Nice Developers, ERA Contour en Mei architects and planners pakten de handschoen op en ontwikkelden plannen voor een houten gebouw, dat CO2 vasthoudt. Maar hout vraagt een andere aanpak voor geluid en comfort. En als het gebouwontwerp zoveel uitsparingen kent, dan heeft dat consequenties voor de aansluitingen. Het team vroeg DGMR hierover mee te denken en de lijn in duurzaamheid door te trekken tot een energieneutraal gebouw.

De oplossing

Cross Laminated Timber (CLT) vormt het hoofdbestand van SAWA. Dat houdt niet alleen CO2 vast, is flexibel en losmaakbaar, maar vraagt ook om goed te kijken naar geluid, trillingen, installaties en brand. Zo keken we naar de geluidwering van de gevel, omdat SAWA op een deels geluidbelaste locatie ligt. Maar ook in het houten gebouw is geluidisolatie tussen woningen belangrijk. Daarnaast moest het installatiegeluid en het contactgeluid zoveel mogelijk beperkt worden. Door de vloeren en wanden op de juiste manier samen te stellen en te plaatsen, maken ze het wonen in SAWA comfortabel.

Hoewel SAWA een installatiearm gebouw is, brachten we onze installatietechnische adviezen in en werkten we de installaties uit in BIM. De woningen zijn voorzien van mechanische afzuiging en CO2-gestuurde ventilatiekleppen in de gevel. Ook bepaalden we de uitgangspunten voor de sprinkler- en brandontruimingsinstallatie. Verder maakt SAWA gebruik van stadsverwarming, -koeling en PV-panelen. Samen met enkele windturbines op het hoogste dak zorgen ze voor een energiegebruik dat nihil is.

copyright WAX

De getrapte vorm van SAWA en de uitsparing in het gebouw maakten dit project extra complex. We bedachten andere oplossingen voor nutsaansluitingen, riolering en afzuiging, omdat het niet comfortabel is als ze op dakterrassen uitkomen. Zo droegen we indirect bij aan een buitenruimte die veel groen integreert in de balkons, terrassen en het gemeenschappelijke leefdek op de eerste verdieping. Zo levert SAWA een bijdrage aan de biodiversiteit in de stad.

De meerwaarde

Een circulair houten woongebouw dat lucht en licht in de Rotterdamse straten behoudt. De getrapte vorm van SAWA is niet alleen opvallend, maar zorgt ook voor de nodige uitdagingen. De nieuwe bewoners zullen daar in de buitenruimte niets van merken. Ze krijgen juist een zo natuurlijk mogelijke omgeving die waterlast en hittestress in de stad tegengaat. Hun woningen en de voorzieningen in de plint zijn comfortabel door de geoptimaliseerde toepassing van hout. Ook is het gebouw toekomstbestendig wat mogelijkheden biedt voor een flexibele indeling op termijn en hergebruik op de langere termijn.

 

 

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Teun van Veldhuizen

Adviseur brandveiligheid en beveiliging

Esther Hebly

Senior adviseur Geveltechniek

Circulair bouwen voor de toekomst

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.