DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Risicotool voor gevelcheck op brandveiligheid

Risicotool voor gevelcheck op brandveiligheid

De uitdaging

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) wil in Nederland een gevelbrand zoals in 2017 bij de Londense Grenfell Tower voorkomen. Hoe geef je praktisch invulling aan het besluit om gemeenten te vragen potentieel brandgevaarlijke gevels te inventariseren en gebouweigenaren te ondersteunen met nader onderzoek naar die gevels? Door de vele gevels, de grote variëteit aan gevels en de onbekendheid van de bouwpraktijk met de brandveiligheid ervan, is dat een uitdaging. Een beoordelingsmethode moet voor de gebruiker veel lastige geveleigenschappen behandelen en toch slechts beperkte voorkennis vragen.

De oplossing

Het ministerie van BZK vroeg DGMR de beoordelingsmethode uit te denken en vorm te geven. Onze brandveiligheidsadviseurs ontwikkelen een ‘risicotool’ die op basis van gevel- en andere gebouwkenmerken het risico van een gevelbrand bepaalt.

De tool gebruikt alleen relatief eenvoudige gevelkenmerken, zoals het percentage brandbare materialen aan het buitenoppervlak en in de spouw. Denk ook aan gebouwkenmerken als gebruiksfunctie, gebouwhoogte, ligging van vluchtroutes en voorzieningen als sprinkler en extra brandwerendheid. We stelden de risicotool zo op dat ook anderen dan alleen brandspecialisten de inventarisatie kunnen maken.

 

Opbouw van de gevel van De Rotterdam

 

Weinig gevels in Nederland zijn rechtstreeks op brandveiligheid getoetst. Meestal gebeurt dit indirect en helaas vaak gebrekkig. Daarom stellen we ook een handreiking op, zodat de bouwpraktijk gevels kan beoordelen en verbeteropties kan kiezen. Gedetailleerde voorbeelden laten goede en slechte uitvoeringen van diverse typen gevels zien.

De meerwaarde

Het ministerie van BZK reageert met de opgestelde bepalingsmethode op een praktische manier op de maatschappelijke zorgen over de brandveiligheid van gevels in Nederland. De ‘risicotool’ levert gemeenten een snelle methode om potentieel gevaarlijke gevels in de totale gebouwvoorraad te inventariseren. Daarnaast levert de ‘handreiking’ de eigenaren van die gebouwen een snelle beoordeling van hun gevels, mogelijkheden om hun gevels te verbeteren en adviezen over een vervolg als die verbetering ingrijpend is.

 

Gerelateerde informatie

Onze adviseurs

Rudolf van Mierlo, DGMR

Rudolf van Mierlo

Adviseur brandveiligheid
Christiaan de Wolf - DGMR

Christiaan de Wolf

Adviseur geveltechniek
Peter van de Leur - DGMR

Peter van de Leur

Adviseur brandveiligheid
Johan Koudijs - DGMR

Johan Koudijs

Adviseur brandveiligheid
Esther Hebly - DGMR

Esther Hebly

Adviseur geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.