DGMR/Actueel en kennis/Projectcases/Renovatie monumentaal kantoorgebouw Aurora

Renovatie monumentaal kantoorgebouw Aurora

Op een prominente plek aan de Stadhouderskade in Amsterdam renoveert Being in opdracht van UBS het kantoorpand Aurora. Het gebouw van architect Piet Zanstra uit de jaren 60 behoudt zijn monumentale karakter en is straks duurzaam en toekomstbestendig. DGMR gaf advies op het gebied van brandveiligheid, installaties, duurzaamheid (BREEAM) en bouwfysica.

kantoorgebouw Foto: Vincent Kuyvenhoven

Renoveren midden in de stad

Een grote renovatie midden in het centrum geeft interessante uitdagingen wat betreft logistiek en oplossingen voor duurzaamheid. Zo ligt er een tramlijn langs het pand waardoor de weg niet voor langere tijd afgesloten kan zijn. Er is weinig ruimte om het gebouw om installaties voor verduurzaming van het pand in te passen, dit vraagt om creativiteit. Daarnaast heeft het bestaande gebouw relatief lage verdiepinghoogtes waardoor extra aandacht nodig is voor de verwerking/inpassing van installaties in het plafond. Ook moet het gebouw straks gasloos zijn, maar is er sprake van netcongestie (en dus een beperkt beschikbaar elektrisch vermogen).

Puzzelen voor een brandveilig gebouw

Aan de achterzijde van het pand komt een nieuw te bouwen atrium. Hierdoor ontstaat een diep gebouw dat direct tegen het naastgelegen gebouw aan ligt. Wij onderzochten een optimale brandcompartimentering en berekenden de vluchtmogelijkheden. We adviseerden een extra vluchtroute te maken in het nieuwe atrium, zodat mensen zowel aan de voorzijde als de achterzijde veilig kunnen vluchten.

Uitstraling en geveltechniek combineren

Het was een zoektocht om de verdiepingen en de uitstraling in oude staat te laten. Voor een brandveilige gevel adviseerden wij brandwerende ramen in een dambordpatroon zodat niet de hele gevel brandwerend uitgevoerd hoeft te worden. De huidige vloeropbouw wordt aangepast, hiervoor rekenden wij aan en adviseerden we de benodigde vloeropbouw om te voldoen aan de eisen voor akoestiek.

Duurzaamheid meetbaar maken met BREEAM

Being en UBS willen voor dit project een BREEAM Excellent certificaat behalen. Om het gebouw te verduurzamen is het van belang de gebouwschil op te waarderen en te zorgen dat er geen luchtlekken in het gebouw zijn. Ook de plaatsing van PV-panelen, beplanting aan de gevels en groene daken met waterretentie dragen bij aan een duurzaam gebouw. We adviseerden de warmte koude opslag (WKO) in één bron te plaatsen (1 boorgat), zodat op een kleine oppervlak zowel koud als warm boven elkaar geplaatst zijn. Aan de nieuwe achtergevel van het gebouw komt veel groene beplanting.

Ook in eerdere projecten werkten wij vanaf het begin met zowel Being, IMd als KAAN samen. Wij zijn er trots op dat we aan zo’n mooi pand op zo’n bijzondere plek een bijdrage lever(d)en.

 

 

Onze adviseurs

Erik Bogerd

Adviseur Bouwfysica en Akoestiek

Saskia Rutten

Specialist Bouwfysica

Anita van Munster

Specialist Duurzaam Bouwen

Ronald Kappert

Adviseur brandveiligheid

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Duurzaamheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!