DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Project: EDGE Olympic

Project: EDGE Olympic

Het leegstaande kantoorgebouw Olympic Plaza transformeert naar een hightech, modern en duurzaam kantoorgebouw van 14.000 vierkante meter: EDGE Olympic. Met een markante en duurzame uitbreiding op het dak.

De uitdaging

Ontwikkelaar OVG Real Estate legt de lat hoog en wil met EDGE Olympic op de Zuidas in Amsterdam een hoogwaardig kantoorgebouw neerzetten. Dit betekent dat het bestaande gebouw van binnen en van buiten uitgebreid gerenoveerd wordt om een BREEAM Excellent-certificaat te behalen. Hoe creëer je een transformatie die energiezuinigheid ademt? Waarbij materiaalgebruik, veel daglicht, luchtdichtheid en hightech oplossingen bijdragen aan een duurzaam en comfortabel gebouw. En waarbij het nieuwe kantoorconcept flexibiliteit en veiligheid moet combineren.

De oplossing

Van een energielabel F naar een label hoger dan A en zelfs naar energieneutraal voor het nieuwe EDGE Olympic. OVG heeft voor deze ambitie de handen ineengeslagen met DGMR om het oude Olympic Plaza op de Zuidas te moderniseren en een BREEAM Excellent-certificaat te behalen. De oude natuurstenen gevel is verwijderd om het gebouw een nieuwe, eigentijdse uitstraling te geven. Maar het is zonde om dit te vernietigen, dus de natuurstenen tegels zijn hergebruikt als vloerafwerking voor de begane grond.

Naast het bewaken van de BREEAM-classificatie, het meten van de luchtdichtheid en het geluid ondersteunden de adviseurs van DGMR het ontwerpteam en de bouwers met advies over bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid. Een van de uitdagingen was het creëren van meer lichtinval. Dit is opgelost door de ramen van de bestaande gevel op te rekken. De in hout en glas uitgevoerde uitbreiding op het dak is een prachtige toevoeging aan het gebouw. DGMR gaf advies over de manier waarop het beste kon worden omgegaan met de lichtinval en het voorkomen van overmatige opwarming. Een juiste oplossing voorkomt gebruik van energie om te koelen of te verwarmen.

 

Artist impression: de Architekten Cie.

 

Het atrium in het midden van het gebouw vroeg om een aangepaste oplossing voor brandveiligheid. Een brandscheiding plaatsen zoals in het originele gebouw was niet mogelijk. We kozen voor een sprinklerinstallatie die voorkomt dat een brand zich verder uitbreidt. Een interessante uitdaging is dat het gebouw origineel is ontworpen als kantoorpand, maar gedurende verdere uitwerking gekozen werd voor een flexibel multi-tenant officeconcept. Door de hogere bezetting die dit zal geven hielp DGMR met het ontwerpen van een nieuw vluchtconcept dat past bij het nieuwe kantoorconcept van EDGE Olympic.

De meerwaarde

Met EDGE Olympic geeft OVG Real Estate weer een visitekaartje af. Ze krijgen niet alleen een modern, hightech kantoorgebouw, maar ook een gebouw met een hoge kwaliteit in duurzaamheid, comfort en veiligheid. De energiekosten voor dit pand kunnen drastisch worden teruggebracht wat gunstig is voor de exploitatie. Voor de honderden gebruikers van dit gebouw betekent dit dat ze gaan werken in open en aangename ruimten. De twee verdiepingen tellende optopping van een duurzame en lichte houtconstructie op de bestaande bouwlagen zorgt voor een prettige en ruime lichtinval. Elementen als deze zorgen voor een gezonde werkomgeving die ook de productiviteit ten goede komt.

 

Artist impression: de Architekten Cie.

Onze adviseurs

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid

Antwan van Haaren

Senior adviseur Bouwfysica en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.