DGMR/Actueel en kennis/Projectcases/Nieuw hybride houten kantoorgebouw voor DPG Media

Nieuw hybride houten kantoorgebouw voor DPG Media

Met een oppervlakte van circa 46.000 m2 is het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media één van de grootste hybride houten gebouwen van de wereld. De innovatieve hybride houtconstructie bevat maar liefst 6.500 m3 hout. Being ontwikkelt het project waarin DGMR adviseerde over duurzaamheid, BREEAM, bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Mediavaert | DGMR advies Duurzaamheid Foto: Mirjam Peters

Verschillende functionaliteiten

In het gebouw, dat Mediavaert is gedoopt, komen werkplekken voor ongeveer 2000 DPG media medewerkers van onder andere Het Parool, de Volkskrant, Trouw en Nu.nl. Daarnaast biedt het gebouw ruimte voor radio,  video-, foto-, podcast-, en vodcast opnamestudio’s voor Qmusic en JOE, vergaderzalen, restaurants, én een eventlocatie. Het samenvoegen van al deze functionaliteiten is een mooie uitdaging.

Een belangrijke rol voor geluid en akoestiek

Vanaf het begin was er veel aandacht voor akoestiek. Wij waren betrokken bij het kiezen van de precieze plek van de opnamestudio’s in het gebouw en bij de diverse ontwerpkeuzes over de opbouw van de wanden en plafonds. Hiervoor werkten wij samen met het ontwerpteam en de technici van Qmusic om te zorgen dat alle benodigde techniek en de bouwkundige opbouw op elkaar afgestemd zijn. In dit geval is gekozen voor een doos-in-doos constructie voor een hoge geluidisolatie. In het ontwerp kozen de architect (Team V) en de installatie-adviseur (Arup) voor ventilatie via roosters in de (computer)vloer. Ook in de radiostudio’s. Dit geeft een risico op geluidsoverlast vanuit de ondergelegen parkeergarage via de ventilatie; er mag natuurlijk geen stoorgeluid te horen zijn op de radio. Hiervoor vond het ontwerpteam een oplossing in het omleiden en afschermen van de ventilatietoevoer die door de parkeergarage loopt.

Bij toepassing van houten vloeren is de geluidisolatie altijd een uitdaging. Er is bij de Cross Laminated Timber (CLT) vloeren van Mediavaert gekozen voor een extra laag beton met daarop een zogenoemde computervloer (verhoogde vloer). Met deze computervloer verbetert de geluidsisolatie en is er tegelijkertijd ook plaats voor elektra, data én ventilatie.

Bijzonder is dat de gehele constructie  een hybride houtvariant is, bestaande uit gelamineerd houten kolommen en balken en de vloeren van CLT gecombineerd met een betonnen dekvloer en een betonnen parkeerkelder.

Aandacht voor brandveiligheid

Mediavaert heeft een erg open karakter, met grote verdiepingsvloeren en vides die voor onderlinge verbindingen zorgen. Daarom advieseerden wij sprinklers voor de brandveiligheid, zodat er minder brandscheidingen nodig zijn. Ook paste het team het veilig vluchten uit het gebouw goed in het ontwerp in; de drie kernen zorgen voor voldoende korte loopafstanden en onafhankelijke en veilige vluchtroutes in geval van een calamiteit. Ook de brandklasse van de gebruikte materialen kreeg veel aandacht. Specifiek voor de radiostudio’s geeft het ontruimingsalarm flitslichten, omdat een geluidssignaal teveel overlast geeft. En ook de sprinkler kreeg hier een andere uitvoering, zodat er minder risico op waterschade is voor de kostbare en kwetsbare apparatuur.

Duurzaam en comfortabel

DPG Media heeft hoge ambities voor duurzaamheid. Mediavaert behaalde een BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat en ambieert een BREEAM-NL Excellent oplevercertifcaat. Naast het gebruik van veel hout, spelen de groenvoorzieningen in, op en rondom het gebouw hierbij een belangrijke rol. De beplantte dakterrassen  dragen zo bijvoorbeeld bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Daarnaast zijn er veel zonnepanelen geplaatst en is een wateropvangsysteem voor regenwater toegepast. Onder andere door het grote atrium is er voldoende daglicht voor de gebruikers van het kantoorgebouw. En dit is slechts een kleine greep uit de vele gebouwkenmerken die aan de hoge BREEAM-score bijdragen.

De meerwaarde

Met alle partners uit het ontwerpteam en de hoge ambities van DPG Media is een bijzonder pand neergezet. Bijzonder omdat medewerkers van de verschillende onderdelen van DPG Media in dit gebouw goed samen kunnen werken, ondanks de verschillende eisen die zij aan hun werkplek stellen. En omdat het naast functioneel en bouwfysisch goed is, ook nog eens groen en duurzaam is. Een mooie prestatie waar we trots op zijn. We bedanken onze partners in dit project: Team V, Arup, Being, Drees&Sommer, DELVA Landscape Architecture and Urbanism en de bouwer Besix. Wij wensen alle medewerkers veel werkplezier in hun duurzame gezonde werkomgeving.

Onze adviseurs

Mirjam Peters

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Rick Jeths

Adviseur Brandveiligheid

Ruben Dijkstra

Specialist Brandveiligheid

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Duurzaamheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!