DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Naturalis Biodiversity Center

Naturalis Biodiversity Center

Naturalis in Leiden transformeerde van een museum naar een duurzaam biodiversiteitscentrum, waarin laboratoria, kantoren, depots en het museum zijn samengebracht. Het nieuwe Naturalis Biodiversity Center behoort tot de top vijf van natuurhistorische musea in de wereld.

Atrium van Naturalis Foto: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

De uitdaging

Te weinig ruimte om de omvangrijke collectie van Naturalis ten toon te stellen. Tel de behoefte aan ruimte voor onderzoeksfaciliteiten erbij op. Het museum was toe aan uitbreiding en vernieuwing waarin duurzaamheid een plek moest krijgen. Neutelings Riedijk architecten transformeerde het bestaande gedeelte tot kantoor en depot. Daartegenaan kwam nieuwbouw met een opvallende gevel. Onder andere negen zalen en een groot atrium moesten een comfortabele en veilige plek voor medewerkers en bezoekers worden. In een nieuwe vleugel aan de achterzijde van het bestaande gebouw kwamen laboratoria.

De oplossing

Vanaf de start maakte DGMR deel uit het van het ontwerpteam van de architect. Om vanuit bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid de beste oplossingen in te passen. Zo keken we naar de detaillering en opbouw van de gevel die deels uit natuursteen en deels uit panelen is samengesteld. Daarnaast toetsten we bij de bouw namens Naturalis of de opbouw aan de uitgangspunten voldeed.

Ook vanwege de akoestiek in het atrium keken we onder andere naar de natuurstenen binnengevel om de geluidabsorptie vast te stellen. Omdat het atrium een behoorlijke omvang heeft simuleerden we de akoestiek. Ook voor de tentoonstellingszalen en het auditorium adviseerden we oplossingen die een aangename sfeer geven. Verder bepaalden we aan de hand van studies het binnenklimaat in het atrium. Voor het bestaande deel brachten we de kwaliteit in beeld met infrarood-opnamen en bepaalden we met een bezonningsstudie de juiste positie van de PV-panelen op de daken.

 

 

CFD-studie voor Naturalis

 

Om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te garanderen, adviseerden we over de brandveiligheid van Naturalis. In een groot atrium is dat altijd een uitdaging en sowieso wil een museum graag voorkomen dat een omvangrijke collectie wordt aangetast. We keken niet alleen naar het gebouw, maar ook naar de inrichting. Bijvoorbeeld om te bepalen of bezoekers in een simulator tijdig de museumzaal kunnen verlaten en of filmdoeken boven de hoofden voldoende brandveilig zijn.

De meerwaarde

Door samen met de architect vanaf het begin aan de ontwerptafel te zitten, kreeg Naturalis direct passende oplossingen voor het biodiversiteitscentrum. Voor de opdrachtgever van de vernieuwbouw bouwden we een stuk zekerheid in door tijdens de uitvoering de kwaliteit van de oplossingen te bewaken. Medewerkers en bezoekers komen in een imposant gebouw dat toch comfortabel aanvoelt en ook qua brandveiligheid geschikt is voor grote aantallen bezoekers.

 

Naturalis klaar en opgeleverd
Foto: Naturalis Biodiversity Center

Onze adviseurs

Antwan van Haaren - DGMR

Antwan van Haaren

Adviseur Duurzaamheid en gezondheid
Ronald Oldengarm, DGMR

Ronald Oldengarm

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.