DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Project: MFC ‘De Rozenburcht’

Project: MFC 'De Rozenburcht'

Gebouw ‘De Rozenburcht’ is een multifunctioneel centrum van 7.000 m2, waarin een sporthal, een zwembad, horeca en zalen zijn opgenomen.

MFC De Rozenburcht, zwembad | DGMR

Gebouw 'De Rozenburcht' is een multifunctioneel centrum van 7.000 m2, waarin een sporthal, een zwembad, horeca en zalen zijn opgenomen. 

De uitdaging

De combinatie van verschillende functies in een multifunctioneel centrum als 'De Rozenburcht' zorgt voor verschillende eisen en wensen. Gebruikers van de sporthal, het zwembad, horeca en de multifunctionele ruimten willen geen last van elkaar hebben. Ook was aandacht voor de omgeving belangrijk, omdat er in het verleden veel weerstand tegen de bouw was. Daarom lag de uitdaging ook in het integreren van het gebouw in z'n groene omgeving. 

De oplossing

Architect Koen van Velzen koos voor een groene baksteen en maakte gebruik van patio's, veel glas, beton en hout om binnen met buiten te verbinden. Op verschillende plaatsen is een groen dak toegepast. Niet alleen vanwege de groene omgeving, maar ook om de warmtecapaciteit van het dak te verbeteren. Daar waar het dak van staal is, zorgt perforatie voor een goede ruimteakoestiek. Vanwege het vele vocht in het zwembad besteedden we extra aandacht aan een verzinkte uitvoering. Om hinderlijke reflecties in het water te voorkomen, zijn daklichten voorzien van zonwering.

Bijzonder aan het gebouw is de goede thermische schil, die met Rc-waarden van 5 tot 7 en een goede luchtdichtheid duidelijk beter is dan het Bouwbesluit destijds eiste. De dikkere isolatie met deels minerale wol en deels EPS sluit aan bij de ambitie voor hogere Rc-waarden en beperkt de vuurbelasting van het gebouw. Door rekening te houden met materiaalgebruik toonde DGMR aan dat grote, open ruimten in het gebouw mogelijk zijn zonder onderverdeling in brandcompartimenten.

Omdat de verschillende activiteiten in de diverse ruimten geen last van elkaar mogen hebben, dempen flexibele scheidingswanden met 2,5 meter hoog akoestisch absorberend materiaal het geluid. Zo kunnen muziekverenigingen ook vrijelijk oefenen in de multifunctionele ruimten zonder dat andere gebruikers hinder ondervinden. Bij muziek en horeca gelden tenslotte strenge regels voor geluiduitstraling naar de omgeving.

De meerwaarde

Multifunctioneel centrum 'De Rozenburcht' laat zien dat een accommodatie met diverse gebruikersgroepen een hoog kwaliteitsniveau kan halen. De gemeente Rotterdam is ondersteund in haar ambitie voor een multifunctioneel, energiezuinig gebouw met een goed comfort.
Dankzij het integrale advies van Koen van Velzen, DWA en DGMR is label A++ gehaald.  Sporters, zwemmers, muzikanten en andere bezoekers kregen comfortabele en veilige ruimten waarin ze hun eigen activiteiten kunnen ontplooien. Flexibel inzetbaar, met een aangename akoestiek en zonder geluidoverlast van andere gebruikers. Niet voor niets won 'De Rozenburcht' de Rotterdamse Architectuurprijs. "In al zijn aspecten straalt dit gebouw kwaliteit, aandacht en vakmanschap uit", aldus de jury.

 

Gerelateerde informatie

 

MFC De Rozenburcht, sporthal | DGMR

MFC De Rozenburcht | DGMR

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.