DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Project: Kracht van het Timmerhuis

Project: Kracht van het Timmerhuis

Het nieuwe stadskantoor Timmerhuis van Rotterdam is gereed. In de versmelting van bestaand en nieuwbouw adviseerde DGMR over bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid.

Timmerhuis Rotterdam | DGMR

Het nieuwe stadskantoor Timmerhuis van Rotterdam is gereed. In de versmelting van bestaand en nieuwbouw adviseerde DGMR over bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid.

Pixels
Architectenbureau OMA ontwierp het stadskantoor dat tegen het oude Timmerhuis is gebouwd en eruitziet als een wolk. In transparante 'pixels', vierkante blokken waaruit het gebouw bestaat, zien mensen elkaar en kunnen ze contact maken als ze werken, studeren, luieren, koken of winkelen.

Kwaliteit
Het ontwerpteam heeft in opdracht van de gemeente een VO en vraagspecificatie opgesteld waarmee de kwaliteit expliciet is gemaakt. Daarbij zijn diverse installatieconcepten en vloerconcepten afgewogen. Vervolgens is een aanbesteding op VO+ gedaan, maar is het complete ontwerpteam doorgegaan naar Heijmans. Zo ontstond er geen informatieverlies en is er steeds een goede afweging gemaakt tussen praktische uitvoerbaarheid en kosten, maar de kwaliteit bleef onveranderd hoog.

Uitdaging
DGMR bedacht een uitgebalanceerd brandveiligheidsconcept dat recht doet aan het monumentale stadstimmerhuis, van waaruit de Wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog is gecoördineerd. We begeleidden voor zowel bouwfysica als brandveiligheid het ontwerp en de realisatie van dit technisch ingewikkelde gebouw. De transparante gevel is uitgebreid onderzocht en combineert een maximum aan daglicht en minimum aan energieverlies (triple glas) met een ingebouwde zonwering (ZTA+zeefdruk).
Qua geluid en brandveiligheid was het gebouw een uitdaging vanwege de lichte (staal)constructie. DGMR heeft intensief geluidsmetingen uitgevoerd en veel aandacht besteed aan de detaillering in het gebouw. Ook het installatiegeluid is daarbij uitgebreid onderzocht. Al met al werkte een breed team mee aan dit project waarop we trots zijn.

BREEAM
Als BREEAM-expert begeleidde DGMR het proces vanaf de eerste dag met advies en workshops om tot een duurzaam gebouw te komen. Met onder andere warmte- en koudeopslag en driedubbele beglazing heeft het Rotterdamse Timmerhuis recent BREEAM Excellent behaald voor de uitvoering. De Dutch Green Building Council (DGBC) zei bij de uitreiking van het ontwerpcertificaat:

"Bij het Stadskantoor zijn ze erin geslaagd om al in de voorlopige ontwerpfase duurzame ontwikkeling meetbaar te maken. Bijvoorbeeld door te laten zien dat ze kiezen voor duurzame materialen. En door te laten zien hoe zij door gebruik van lucht en zon een gezonde werkomgeving creëren. Wij hopen dat veel projecten het voorbeeld van gemeente Rotterdam zullen volgen."

Naast het stadskantoor van Rotterdam integreert het nieuwe pand ook winkels, woningen, horeca én het Museum Rotterdam dat in februari 2016 zijn intrek neemt. Op 11 december 2015 vond de officiële opening van het Timmerhuis plaats.

 

Timmerhuis gevel | DGMR

Timmerhuis infographic | DGMR

Onze adviseurs

Michael Haas - DGMR

Michael Haas

Adviseur brandveiligheid
Gertjan Verbaan - DGMR

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.