DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Hedendaags kantoorpand the Cath Utrecht

Hedendaags kantoorpand the Cath Utrecht

Aan de Catharijnesingel naast het station in Utrecht herontwikkelde Timeless Investments en Tristan Capital Partners een bestaand kantoorgebouw tot hedendaags kantoorpand van meer dan 10.000 m2. Het doel was een unieke werkplek met flexibel in te delen kantoren, met ruimte voor zowel dynamische als rustige werkplekken. Architect IDEA Ontwerp B.V. tekende voor het ontwerp, Fokkema & Partners Architecten maakten het interieurontwerp voor het restaurant, de entree en de algemene ruimten. Het projectmanagement werd uitgevoerd door DEV real estate. Op 12 oktober 2022 leverde Pleijsier Bouw B.V. het kantoorpand op.

Foto: Egbert de Boer

In eerste instantie werd aan DGMR gevraagd de duurzaamheidseisen van de gemeente te onderbouwen in het kader van de anterieure overeenkomst. Daarna gaven wij advies op het gebied van installaties, brandveiligheid, geluidwering van de gevel, bouwfysica en bouwakoestiek.

De uitdaging

Het oorspronkelijke gebouw heeft een iconische gevel, deze moest behouden en zichtbaar blijven. Het is een ouder gebouw, ook dit maakt het een interessante puzzel. Zo moesten de installaties voldoen aan hoge ventilatie-, veiligheids- en comforteisen. Om de oppervlakte te vergroten, koos de architect voor het plaatsen van een lichte constructie op en aan het gebouw. Omdat deze constructie van hout is, vroeg dat om extra aandacht van onze adviseurs akoestiek en brandveiligheid.

 

Foto: Egbert de Boer
Foto: Gert-Jan Wesenbeek

 

 

 

 

De oplossing

Wij gaven brandveiligheidsadvies over de opbouw van de vloer en de plafonds. De opbouw en samenstelling hiervan heeft ook invloed op de akoestiek in het gebouw. Ook het spanningsveld tussen de juiste installaties voor comfort en ventilatie aan de ene kant, en de esthetische waarde van een mooi hoog plafond was interessant en uitdagend. Uiteindelijk adviseerden wij hier het gebruik van een nog niet beproefde en gecertificeerde combinatie. Onze adviseurs bedachten, samen met de overige bouwteamleden, een oplossing om de verschillende prestatie-eisen te kunnen waarborgen.

  • Het plafond en de vloer moesten brandwerend zijn.
  • De vloer en het plafond moesten losgekoppeld van elkaar geplaatst zijn. Dit voor de best mogelijke akoestiek.
  • Klimaatplafond aan het plafond voor een comfortabel binnenklimaat maar ook met een behoorlijke gewichtsbelasting.

Wij adviseerden een speciaal ontworpen constructie om het klimaatplafond onder het plafond te hangen. Zo is het losgekoppeld (want niet direct tegen het plafond aangemaakt) maar wel aan het bouwkundig plafond gehangen. Hiermee zijn de drie eisen brandwerend, akoestisch optimaal en het juiste comfort samengebracht. Deze nog niet eerder beproefde manier is onlangs getest/gemeten en goed bevonden.

Ook boden wij advies bij een verzwaring van een trafo, die op een niet acceptabele, maar wel bestaande positie stond (volgens het Nutsbedrijf). Hiervoor hebben wij het advies, onderbouwd met brandoverslagberekeningen, gegeven om diverse brandwerende voorzieningen aan te brengen. Zo kon deze trafo op de bestaande positie blijven staan.

De meerwaarde

Onze adviseurs denken buiten de lijntjes en gaan voor het beste resultaat. Met hun ervaring kunnen ze dit op een verantwoorde manier doen. Ook in dit project is het gelukt om met creatieve en praktische oplossingen te komen, zodat de gebruikers van het pand een comfortabele en veilige werkplek krijgen.

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Gert van den Berg

Adviseur brandveiligheid

Ron de Jonge

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Matthijs van Jaarsveld

Expert Bouwfysica en Installaties
Jan Snelderwaard, adviseur Bouwfysica en installaties bij DGMR

Jan Snelderwaard

Adviseur bouwfysica en installaties

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.