DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Herontwikkeling Galeries Modernes Rotterdam

Herontwikkeling Galeries Modernes Rotterdam

In Rotterdam herontwikkelden Boelens de Gruyter B.V. en eigenaar Tenstone Development B.V. het gebouw van warenhuis Galeries Modernes. Het oorspronkelijke gebouw werd net als de rest van de Hoogstraat door het bombardement in 1940 geheel verwoest. Na de oorlog maakten architecten Van den Broek en Bakema (1957) een nieuw ontwerp voor het pand. Nu gaat eigenaar Tenstone een hotel (Motel One) vestigen in het pand met een commerciële plint op de begane grond. KAAN architecten maakte een ontwerp gebaseerd op de periode van de wederopbouw na de oorlog.

DGMR Galeries Modernes bouwfysica brandveiligheid Foto: Gert-Jan Wesenbeek

DGMR was bij dit project betrokken vanaf de start van het Voorlopig Ontwerp (VO) tot en met de oplevering in 2022. Wij gaven advies op het gebied van installaties, brandveiligheid, akoestiek en daglicht.

De uitdaging

Hotelketens hebben standaard een Programma van Eisen (pve) dat technisch inpasbaar is bij nieuwbouw. Bij een renovatie als deze is dat lastiger. Het is een bestaand pand met beperkte hoogte, het inpassen van alle benodigde installaties is daardoor een puzzel. Het pand heeft een transparante plint en de gevel is voorzien van afwisselend open en gesloten stroken. Door de gesloten delen en de vierkante vorm met daarin hotelkamers, komt er weinig daglicht in het pand.

Er gelden hoge eisen op het gebied van akoestiek omdat er 180 hotelkamers in het hotel zijn. Het bestaande gebouw had dunne vloeren dus dat vormt akoestisch een uitdaging. Ook voor de zware installaties is een dunne vloer een uitdaging, er kan niet teveel massa op de vloeren staan.

In de plint zijn drie Retail panden (o.a. Kruidvat) die eerder opgeleverd zijn, deze moesten open kunnen zonder overlast terwijl erboven doorgebouwd werd. Hierdoor moest de planning aangepast worden om de installaties voor riolering en aan- en afzuiging voor die tijd klaar te hebben.

De oplossing

Daglicht in het hotel

Voor voldoende daglicht in het hotel adviseerden wij een met glas afgesloten patio te plaatsen. Deze multifunctionele patio bevat naast groen ook de verse buitenluchtaanzuiging voor het pand. Zo zorgden we met een integrale oplossing zowel voor daglicht als voor frisse lucht in het pand.

Slim ontwerp installaties

Met de aannemer Bakels en Ouwerkerk Bouw service B.V. werkten wij samen aan de bouwkundige details met betrekking tot akoestiek en brandveiligheid. Zo kwamen we tot de oplossing om in de beperkte ruimtes toch alle benodigde installaties in te passen. Zo hielpen we bij het ontwerp op de millimeter en pasten we de elektrotechnische installaties, ventilatie, verwarming, koeling en de installaties voor warm en koudtapwater toe, waarbij we tevens rekening hielden met de brandveiligheid.

Akoestische wanddelen

Voor de hotelkamers gaven we advies in de keuze voor bepaalde wandopbouw zodat de hotelkamers akoestisch voldeden. We gebruikten berekeningen en pragmatische kennis uit eerdere projecten om te achterhalen welke wandsamenstellingen hier het beste passen. We waren vanaf de start betrokken waardoor we rekening konden houden met de verhuurbare ruimten in de plint die eerder open gingen.

Brandveiligheid

We gaven advies over hoe in een bestaand pand, met al zijn beperkingen, de brandveiligheidsvoorzieningen op het door het hotel gewenste nieuwbouwniveau gebracht kunnen worden. Bijzonder is hoe we voor dit hotel het vluchten extra veilig hebben kunnen maken doordat we ook gebruik maken van de nieuwe patio. Vanaf elke verdieping -ook vanaf de skybar- kun je via de openlucht vluchten.

De meerwaarde

Wij werkten al vaker samen met KAAN en Boelens de Gruyter en zijn gewend te overleggen met alle betrokken partijen. De opdrachtgever wilde graag alles onder een dak, die integrale werkwijze bieden wij. Er was overleg met de experts van het hotel om uitleg te geven over de verschillen bij renovatie of nieuwbouw. Uiteindelijk is het goed gelukt de eisen uit het PvE te realiseren.

Onze adviseurs

Gert-Jan Wesenbeek

Adviseur bouwfysica en installaties

Marc Dekker

Senior adviseur Brandveiligheid

Ontwerpen met Daglicht

Natuurlijkd daglicht voor gezondheid in gebouwen

Wij vragen bij elke ontwerpopgave aandacht voor daglicht en daglichttoetreding. Glas op de juiste plaatsen in kantoren, woningen, scholen en ziekenhuizen houdt gebruikers en bezoekers gezond.

Natuurlijkd daglicht voor gezondheid in gebouwen

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!