Duurzaam denken
Door eigenaar te worden van het gebouw laat RE:BORN een nieuwe rol van eigenaarschap zien van de vastgoedontwikkelaar. Hierbij gaat de ecologische winst voor de economische winst: “Impact first en de business case als middel om dit waar te maken. Het hogere doel is om de bouwwereld op deze manier intrinsiek te veranderen, een ware systeemverandering.”
Wat gebeurt er als we gaan ontwikkelen voor de langetermijnwinst en verder gaan dan bestaande duurzaamheidscertificeringen? Vanuit deze intrinsieke motivatie verzamelde RE:BORN een team van gelijkgestemde bouwspecialisten, waaronder DGMR. Wij kijken naar een gebouw als grondstoffenbank en zoeken naar mogelijkheden om materialen te behouden voor een tweede, en het liefst een derde leven.
Samen onderzochten we de nieuwe mogelijkheden van een remontabel bouwsysteem, ook wel ‘legoblokjes’ genoemd. Hierbij stond het model van de ’S-Lagen’ van Stewart Brand centraal en moest er losmaakbaar worden gedetailleerd. En het belangrijkste: “functievrij” ontwerpen om nu alvast in te spelen op toekomstige functies en een lange levensduur.
Toegevoegde waarde
DGMR kreeg de uitdagende opgave om een functievrij gebouw bouwfysisch te toetsen. We namen in ons denken de 6 S-lagen van Stewart Brand als uitgangspunt. Met onze aanpak zijn we een stap verder gegaan dan de inzet van bestaande tools en meetmethodieken. We wilden niet inspelen op het vandaag behalen van een bepaalde score of certificaat, maar vooruitblikken op de functie van een gebouw voor de lange termijn. Net als een ecosysteem dat diverse soorten levende organismen huisvest die elkaar in stand houden, door stromen uit te wisselen als voeding, energie en materiaal. Intrinsieke circulariteit noemen we dat, waarbij we bewust denken aan de komende generaties die zich hierin kunnen huisvesten.