DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Conscious Hotel Westerpark

Conscious Hotel Westerpark

Het voormalige kantoor- en werkplaatsgebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam kreeg een nieuwe functie als duurzaam hotel: ruim 4.000 m2 gastvrijheid in een monumentaal pand.

De uitdaging

Als je zoals Conscious Hotels de kwaliteitsstandaard hoog legt, dan vraagt dat iets van een gebouw dat in een andere tijd met andere eisen gebouwd is. Ook opdrachtgever MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling wilde dit gedeelte van de Westergasfabriek duurzaam invullen. Dat gaat bij nieuwbouw eenvoudiger dan bij een monumentaal pand.

De oplossing

Toch zijn de oplossingen voor het voormalige kantoor van de Westergasfabriek bedacht op het niveau van nieuwbouw. Dat hoort ook bij de kwaliteit die dit hotel wil uitstralen. Daarom is de brandveiligheid van het gebouw bewust opgewaardeerd tot de eisen die in Nederland aan nieuw te realiseren gebouwen worden gesteld. Verder dacht DGMR in het bijzonder mee met oplossingen en de praktische uitvoering van een hoge geluidsisolatie tussen de hotelkamers onderling. Om dit hoge kwaliteitsniveau aan geluidsisolatie en veiligheid mogelijk te maken, droeg DGMR maatwerkoplossingen voor waarbij de originele kenmerken van het gebouw zichtbaar bleven.

 

Een kijkje in de groene bar van Hotel Conscious Westerpark.

 

Ook de omgeving is in de transformatie meegenomen. Omdat het monumentale gebouw aan het Westerpark staat, is gezocht naar mogelijkheden om de installaties inpandig te realiseren. Bij een eigentijds hotel hoort bijvoorbeeld een luchtbehandelingsinstallatie. Zonder het gebouw aan te tasten is deze installatie in de nok van het dak boven de hotelkamers geplaatst. Gedurende het ontwerp en de uitvoering dachten onze specialisten op het gebied van installatiegeluid en trillingsoverdracht op gedetailleerd niveau mee, zodat de oplossing aansloot bij alle wensen en randvoorwaarden.

De meerwaarde

Het Conscious Hotel Westerpark is niet alleen goed voor z’n gasten, maar ook voor het monumentale pand en voor de omgeving. Het is comfortabel en duurzaam, waarbij dit hotel ook nog eens het eerste hotel in Nederland is dat 100 procent elektrisch is uitgevoerd. Ook de veiligheid van gasten is gewaarborgd. De eigenaar van het hotel is voorbereid op de toekomst met dit duurzame en eigentijdse hotel.

Onze adviseurs

Minke Milius - DGMR

Minke Milius

Adviseur brandveiligheid en bouwfysica
Björn Peters - DGMR

Björn Peters

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.