DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Zienswijze DGMR op de NRD Windturbinebepalingen

Zienswijze DGMR op de NRD Windturbinebepalingen

De geluid- en slagschaduwnormen voor windturbines staan ter discussie. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde recentelijk dat deze normen niet langer gebruikt mogen worden voor nieuwe situaties. De Afdeling gaf daarbij aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de opdracht om voorafgaand aan het vaststellen van nieuwe normen voor geluid en slagschaduw een milieubeoordeling (plan MER) te maken. De eerste stap in deze milieubeoordeling (plan MER) is de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD),  die de onderzoeksopzet voor de onderbouwing van de normen beschrijft. De Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) is openbaar gemaakt en DGMR diende een zienswijze in met als voornaamste advies: kijk breder.

In onze adviespraktijk zijn wij betrokken bij allerhande windturbine-initiatieven en geven advies op het gebied van geluid, slagschaduw en veiligheid bij de bouw van windturbines. Vanuit deze rol als adviseur van exploitanten, overheden en omwonenden vinden wij de voorgestelde onderzoeksopzet niet uitgebreid genoeg. Wij stellen voor om meer en op andere vlakken onderzoek te doen zodat de nieuwe normen duidelijk, goed uitlegbaar en handhaafbaar zijn. De voorgestelde onderzoeksopzet gaat teveel uit van de huidige beoordelingssystemen. Hierdoor sluiten de normen onvoldoende aan op hinderbelevingsaspecten en zijn deze moeilijk uit te leggen. Wij adviseren daarom aanvullend onderzoek te doen naar de volgende zaken:

  • Een geluidsnorm gebaseerd op gebiedstype; in een druk bebouwd gebied gelden andere normen dan in een niet druk bebouwd gebied.
  • Een geluidsnorm per windsnelheid; bij een bepaalde windsnelheid mag het geluid een bepaalde waarde hebben.
  • Een geluidsnorm voor het maximale geluidsniveau; het geluid mag nooit boven een bepaalde waarde uitkomen.
  • Een norm voor het laagfrequente geluid.

Met deze uitbreiding is een volwaardige vergelijking van de normstellingen mogelijk, waardoor het mogelijk is het beoordelingskader met normen goed af te wegen.

Onze adviseurs

Michel van Kesteren

Senior adviseur milieu en ruimte

Jasper Pondman

Adviseur Milieu

Milieu

Milieu advies | DGMR | Milieu-advies

Ons milieuadvies is er in belangrijke mate op gericht de verschillen in cultuur en belangen te overbruggen door een juiste mix van procesmatige begeleiding, beleidsontwikkeling en een goede technische uitwerking in de planvorming.

Milieu advies | DGMR | Milieu-advies

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.