DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Vrije Universiteit krijgt een nieuw onderzoeksgebouw

Vrije Universiteit krijgt een nieuw onderzoeksgebouw

Op de VU Campus Zuidas in Amsterdam komt het nieuwe bèta-medisch onderzoeksgebouw voor de Vrije Universiteit. Voor ongestoord onderwijs en onderzoek in de Health & Life Sciences adviseert DGMR over bouwfysica, brandveiligheid, duurzaamheid en trillingen.

Comfortabel, veilig en trillingsvrij onderwijs en onderzoek in nieuw VU-onderzoeksgebouw Bron: artist's impression cepezed

Trillingen

Het VU-onderzoeksgebouw gaat diverse onderwijsruimten, werk- en kantoorplekken en uitgebreide labvoorzieningen herbergen. Met name deze onderzoeksfuncties vormen een bijzondere uitdaging, vanwege de strenge eisen die de opdrachtgever stelt aan trillingen. Vanaf de start van het ontwerp door cepezed bepaalden deze eisen de indeling van het gebouw. Aan de Boelenlaan komt een toren die door een ‘canyon’ van het onderzoeksdeel gescheiden wordt. De toren en de kloof dienen als buffer voor trillingen van de tram aan de straatzijde.

 

Binnen in VU-onderzoeksgebouw
Bron: artist’s impression cepezed

Brandveiligheid

Ook de brandveiligheid is een belangrijk thema voor de nieuwbouw, omdat voor onderzoeken speciale gassen opgeslagen en gebruikt worden. Gecombineerd met de wensen om open verbindingen tussen meerdere bouwlagen te maken, vraagt dit ontwerp speciale maatregelen. Vanwege de laboratoria is sprinkler minder wenselijk en zochten onze adviseurs naar een efficiënte indeling in brandcompartimenten. En ook de gevel kreeg extra aandacht om brandoverslag te voorkomen.

Duurzaamheid

In het ontwerp komen ook de ambities terug om een levensduurbestendig gebouw te maken dat gecertificeerd wordt met BREEAM Excellent. De glazen gevel zorgt voor veel daglicht in het gebouw. De uitdaging is dan om de warmte van de zon voldoende te weren. Door een slimme binnenzonwering te gebruiken ontstaat een comfortabel gebouw.

Naar verwachting start de bouw rond de zomer van 2020. Naast DGMR en cepezed zijn Pieters Bouwtechniek en DWA betrokken bij dit project.

 

Entree van nieuwe VU-onderzoeksgebouw
Bron: artist’s impression cepezed

Onze adviseurs

Martijn Agricola - DGMR

Martijn Agricola

Adviseur brandveiligheid
Klaas Niejenhuis - DGMR

Klaas van Niejenhuis

Adviseur bouwfysica en akoestiek
Reinoud Fennema - DGMR

Reinoud Fennema

Adviseur trillingen

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.