DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Veranderingen in de energiebesparingsplicht voor bedrijven

Veranderingen in de energiebesparingsplicht voor bedrijven

Met de komst van de Omgevingswet vinden er diverse inhoudelijke internetconsultaties plaats. Op 17 november startte het Rijk een nieuwe internetconsultatie over de actualisatie van de energiebesparingsplicht voor bedrijven. Wij bestudeerden de inhoud van deze internetconsultatie en delen hier de belangrijkste wijzigingen. We keken met name naar de regels in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL).

 

Energiebesparing wordt verduurzaming

In de huidige wet- en regelgeving gaat het vooral om energiebesparing bij bedrijven. Dus hoe minder op de meter, hoe beter. Met de beoogde nieuwe regels gaat het niet meer alleen om energiebesparing, maar vooral om verduurzaming van het energiegebruik. Waar mogelijk wek je als bedrijf straks je eigen energie op. En stap je over van fossiele brandstoffen naar elektrische energie. Het Rijk stimuleert dan ook het opwekken van hernieuwbare energie op eigen terrein.

Onderzoekplicht voor alle bedrijven

Momenteel geldt een onderzoekplicht van energiebesparingsmogelijkheden voor bedrijven die boven een bepaald aantal KWh of m3 aan energie verbruiken. In de nieuwe regeling geldt voor alle bedrijven een onderzoekplicht naar maatregelen om te verduurzamen, dus onafhankelijk van de hoeveelheid verbruikte energie. Elke vier jaar toon je als bedrijf dan aan wat je doet om te verduurzamen en onderzoekt nieuwe duurzame maatregelen en voert deze uit. Hoe groter het bedrijf, hoe uitgebreider de onderzoekplicht, maar de regel geldt voor elk bedrijf. Ook bedrijven die onder het European Union Emissions Trading System (EU-ETS) vallen moeten in de nieuwe regeling duurzame energiebronnen onderzoeken en implementeren. Iets waarvan ze nu zijn vrijgesteld.

Omdat wij veel bedrijven begeleiden bij hun vergunningaanvraag en rapportages is het volgen van deze internetconsultaties voor DGMR van belang. Op basis van de actuele kennis weten wij welke zaken van belang zijn, zodat wij onze opdrachtgevers goed kunnen informeren over aankomende wijzigende regels voor de industrie.

Onze adviseurs

Doede Wessels

Adviseur milieu en ruimte

Ontwerpen met BENG

PV-panelen waaier Energy Academy | DGMR

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen waaier Energy Academy | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.