DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Uitbreiding en actualisatie referentiegebouwen BENG

Uitbreiding en actualisatie referentiegebouwen BENG

Al in 2015 maakte DGMR, in opdracht van RVO, een set BENG-referentiegebouwen. Deze voorbeeldgebouwen gebruikt de overheid voor studies en het (beleidsmatig) rekenen aan energieprestaties. Het doel van de referentiegebouwen is dat deze een goede afspiegeling vormen van de hedendaagse bouw. Daarnaast moeten de referentiegebouwen onderling voldoende onderscheidend zijn. Met deze lijst van voorbeelden zorgt RVO ervoor dat verschillende studies en onderzoeken van dezelfde gegevens uitgaan.

Uitbreiding en actualisatie referentiegebouwen BENG Logies referentiegebouw

Actualisatie

Om de 5 jaar moet iedere EU lidstaat een onderzoek doen om te zien of hun energieprestatie-eisen nog scherp genoeg zijn. Dit gebeurt in een zogeheten kostenoptimaliteitsstudie. In Nederland is het dit jaar tijd voor een nieuw onderzoek. RVO vroeg DGMR of de lijst met referentiegebouwen nog actueel is en of uitbreidingen nodig zijn.

Uitbreiding

Onze adviseurs namen de referentiegebouwen onder de loep en maakten onder andere een aanpassing aan de onderwijsgebouwen. De vaak bijbehorende sportvoorziening is in de nieuwe lijst losgekoppeld van het onderwijsgebouw, omdat dit praktischer is. Ook voegden zij nieuwe referentiegebouwen toe: een middelgrote woontoren, een hotel (logiesgebouw), een (vakantie)chalet en een tiny house.

Met deze aangepaste en toegevoegde referentiegebouwen heeft RVO een nieuwe set referentiegebouwen die representatief zijn voor de hedendaagse bouw. Deze gebruikt RVO in nieuwe onderzoeken.

Onze adviseurs

René van der Loos

Senior adviseur Duurzaamheid en bouwfysica

Paulien Guijt

Senior adviseur Duurzaamheid en bouwfysica

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.