DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Trillingsexpertise bij elkaar

Trillingsexpertise bij elkaar

Maar liefst twaalf trillingsexperts uit de verschillende sectoren van DGMR ontmoetten elkaar afgelopen week om hun samenwerking te intensiveren.

Groep trillingen en laag frequent geluid | DGMR

Maar liefst twaalf trillingsexperts uit de verschillende sectoren van DGMR ontmoetten elkaar afgelopen week om hun samenwerking te intensiveren.

Tijdens een gezamenlijke kookworkshop gingen de experts van DGMR, Sensornet en Adviesbureau de Haan met elkaar aan de slag. Niet alleen met smakelijke Italiaanse gerechten, maar ook persoonlijk en vakinhoudelijk. De groep heeft een schat aan kennis en ervaring op het gebied van trillingen en laagfrequent geluid (bodemgeluid) in bouw- en milieuprojecten.

Onderzoekslaboratoria en projecten bij en langs het spoor

Voorbeelden van dergelijke projecten zijn de universitaire onderzoekslaboratoria langs de ‘lightrail’ Uithoflijn in Utrecht en laboratoria in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Maastricht. Denk ook aan de hinderlijke trillingen van trams op het Kerkplein in Den Haag, prognoses voor nieuwe tramsporen bij de Amsterdam Entree, de nieuwbouw van woningen langs ‘heavyrail’ spoor en fundamenteel onderzoek naar trillingen bij goederentreinen met parameters als rijsnelheden, aslasten, voertuigafmetingen, golfslijtage en onrondheid van wielen (Quo Vadis-data).

Diverse trillingsonderzoeken

Ook op andere terreinen doen onze experts onderzoek. Zoals aan industriële opstellingen en ontwerp van assemblage- en testfaciliteiten voor de nieuwste generaties wafersteppers voor ASML en maatregelstudies met de Eindige Elementen Methode (Finite Elements FEM). Overigens is ook onderzoek gedaan naar bewegingen van tuidraden van zendmasten, de werking van betonverdichters, bewegingen van gebouwen en gebouwonderdelen door windbelasting (zeeziekte), trillingen van spoorbruggen, havenkranen en schepen en non-destructief onderzoek aan materialen (zoals heipalen), bewegingen van auto’s over bruggen en verkeersdrempels.

Allemaal verschillende projecten die we met toegepaste wetenschap en ook fundamenteel wetenschappelijk hebben opgepakt. Voor een aantal projecten is overigens samengewerkt met universiteiten en hogescholen.

 

Gerelateerde informatie

 

Onze adviseurs

Reinoud Fennema

Adviseur Trillingen en geluid

Hinder door trillingen

Hinder door trillingen

Verkeer, bouwmaterieel of evenementen kunnen voelbare trillingen of hoorbaar laagfrequent contactgeluid veroorzaken. Vervelend voor bewoners, maar bijvoorbeeld ook voor bedrijven die met gevoelige onderzoeksapparatuur werken. Industriële machines en andere apparaten kunnen binnen gebouwen voor overlast zorgen. DGMR bepaalt de overlast en pakt de bron aan.

Hinder door trillingen

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!