DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Tic-Tac-Toe: Samenwonen als familie in de stad

Tic-Tac-Toe: Samenwonen als familie in de stad

Op de Amsterdamse Zuidas komt het energieneutrale en multifunctionele woongebouw Tic-Tac-Toe van VMX Architects, DS Landschapsarchitecten en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling. DGMR maakte deel uit van het team dat de selectie won en gaf bij dit gebouw advies op het gebied van duurzaamheid.

De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en wonen. Kavel A is één van de eerste woningbouwkavels in de groene, autoluwe gezinswijk Ravel. Het ontwerp voor Tic-Tac-Toe bestaat uit een woongebouw voor gezinnen, vlak naast het project The Valley waar DGMR ook vanaf de selectieperiode betrokken is. Het gebouw heeft flexibel aanpasbare appartementen, zodat deze geschikt zijn voor iedere gezinssamenstelling. Ook is er veel groen op en om het gebouw, een kas op het dak en wateropvang. Er wordt rekening gehouden met dieren door bijvoorbeeld in de balkons geïntegreerde nestelgelegenheden en beplanting.

Voor de opwekking van energie komen er gekleurde PV-panelen geïntegreerd in de balkons. De beplanting komt in speciale bakken, waar ook meteen regenwater in wordt verzameld en vastgehouden. Zo zal Tic-Tac-Toe energieneutraal, natuurinclusief, klimaatadapatief en circulair te bewonen zijn. DGMR was verantwoordelijk voor de implementatie en het bewijs van de duurzaamheidsambities die altijd een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van de inzendingen. Bij dit project kozen wij er bewust voor om niet de meest extreme scores voor energie, efficiëntie en materiaal-footprint na te streven, maar de meest geïntegreerde en reëel maakbare prestaties voor te stellen. Dus duurzaamheid in balans met architectuur en ruimtelijke kwaliteit. Niet alleen het materiaalgebruik of de footprint minimaliseren, maar vooral de levensduur en gebruikersmogelijkheden maximaliseren. Die combinatie is door de jury als beste gewaardeerd.

DGMR is trots op het behaalde resultaat en feliciteert het gehele ontwikkelteam.

 

Onze medewerkers

Paul van Bergen

Directeur en Senior adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Nick van Gelderen

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Duurzaamheid en Gezondheid

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Of het nu gaat om duurzaamheid, circulariteit of gezondheid, de ingenieurs en adviseurs van DGMR dagen opdrachtgevers uit om deze thema’s vanaf de start in het ontwerp te betrekken. Samen kijken we naar wat mogelijk en haalbaar is. En we vertalen ambities naar bijvoorbeeld Paris Proof, BREEAM, WELL of bouwfysische oplossingen.

duurzaamheid | gezondheid | BREEAM | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.