DGMR/Actueel en kennis/Projecten/Hart van Zuid, Rotterdam

Hart van Zuid, Rotterdam

Hart van Zuid wordt het nieuwe, bruisende stadscentrum van Rotterdam Zuid. Aan de Gooilandsingel is een zwembad gerealiseerd en verrijst een nieuw theater met bibliotheek, één van de belangrijkste dragers van het gebied.

Schets van Kunstenpand en zwembad in Hart van Zuid Rotterdam Schets Kunstenpand (rechts) met links het zwembad | Bron: De Zwarte Hond

De uitdaging

Wanneer een voormalig kantoor van de deelgemeente een bestemming als zwembad krijgt, dan is dat een uitdaging op zich. Zeker als er een internationaal wedstrijdbad in komt en moet gaan voldoen aan de (duurzaamheids)eisen van deze tijd. Bij het Kunstenpand was de uitdaging vooral om de geluidhinder naar de omgeving, maar ook in het pand te ondervangen. En brandveiligheid is ook belangrijk, zeker als veel mensen bij elkaar komen.

De oplossing

De realisatie van een zwembad in een bestaand pand vraagt vooraf om een juiste analyse van de fysische kwaliteit. Zodoende voegden we isolatie toe en troffen we vochtwerende maatregelen om een energetisch efficiënt en gezond zwembad in te passen. Dit leidde tot een gemiddelde GPR-duurzaamheidsscore van 8.3.
We besteedden ook ruim aandacht aan de akoestiek in de zwembaden. Noodzakelijk om het 50-meterbad geschikt te maken als internationaal wedstrijdbad. In het plan integreerden we diverse maatregelen, zoals akoestische wandpanelen, een goed akoestisch plafond en een voorover hellende wand.
Om een veilige omgeving te creëren, analyseerden we de mogelijkheden van het bestaande gebouw en sloten we daarop naadloos aan met de brandcompartimentering en vluchtroutes.

 

Gerealiseerde zwembad op Hart van Zuid, Rotterdam
Het zwembad op Hart van Zuid | Foto: Ronald Tilleman

 

Theater Zuidplein en de bibliotheek komen samen in het Kunstenpand, een gebouw met woningen in de directe omgeving. Door een goede en efficiënte gebouwopzet konden we al vroeg in het ontwerpproces de geluidhinder naar de omgeving ondervangen. Ook binnen besteedden we aandacht aan geluid en akoestiek. In een grote en kleine zaal, in de foyer en in een podiumruimte kunnen gelijktijdig activiteiten plaatsvinden. We pasten een doos-in-doos constructie toe en via optimaal gepositioneerde sluisconstructies is de geluidisolatie naar de foyer geborgd.
Vanwege het openbare karakter aan de voorzijde van het theater is brandveiligheid een aandachtspunt. Om het open karakter te behouden ontwikkelden we een hybride brandveiligheidsconcept. Daarbij is ingezet op een sprinkler voor de open gebieden aan de voorzijde – de foyer en bibliotheek. De theaterzalen en het achtertoneel zijn ingedeeld in brandcompartimenten, waardoor sprinkler daar achterwege kan blijven. Dat biedt voordelen in het gebruik met theateractiviteiten. Daarnaast, besteedden we ook extra aandacht aan veilig vluchten. Plaats en capaciteit van de trappenhuizen zijn tijdens het gehele ontwerpproces bewaakt.

De meerwaarde

In 2017 is het energiezuinige en gezonde zwembad binnen Hart van Zuid opgeleverd. Rotterdam kreeg een internationaal wedstrijdbad van 50 meter dat tot 1.000 toeschouwers kan herbergen. Aangename baden, waarin zwemmers en bezoekers veilig kunnen verblijven. Hetzelfde geldt voor het brandveilige Kunstenpand dat naar verwachting voorjaar 2020 wordt opgeleverd. Daar kunnen bezoekers optimaal genieten van voorstellingen zonder last te hebben van andere activiteiten. We zorgden er ook voor dat de omgeving geen last heeft.

 

Luchtfoto van bouwwerkzaamheden aan Kunstenpand op Hart van Zuid Rotterdam
Bron: Hart van Zuid Rotterdam

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Bouwfysica

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.