DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Ontwerpteam NOAHH wint gunning ESA

Ontwerpteam NOAHH aan de slag met transformatie van twee ESTEC-gebouwen

DGMR maakt deel uit van het ontwerpteam onder leiding van NOAHH dat is geselecteerd voor het ontwerp van de transformatie en renovatie van twee 17.000 m2 grote gebouwen van ESA. Ze staan op de locatie van de European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in het duinlandschap van Noordwijk, 30 jaar geleden ontworpen door de architect Aldo van Eyck.

credits: Patrick Fransen | NOAHH

Flexibiliteit

Het winnende ontwerp voor ESA ESTEC zone A onderscheidt zich op het gebied van total engineering en sociale interactie. De focus van het ontwerp ligt op het transformeren en renoveren van de 30 jaar oude Aldo van Eyck gebouwen tot moderne gebouwen die een hoge mate van flexibiliteit bezitten – nu en in de toekomst. De structuralistische principes van Van Eyck worden vertaald naar een hedendaags innovatief ontwerp, met als resultaat twee representatieve gebouwen die aantrekkelijk zijn voor een nieuwe generatie toptalent, waar de individuele gebruiker van het gebouw centraal staat en waar een 24/7 gebruik mogelijk is.

Duurzaam materiaalgebruik

Momenteel kennen de gebouwen een diversiteit aan functies (restaurant, congresruimte, kantoren, bibliotheek), maar ze voldoen niet langer aan actuele duurzaamheidsambities en verwachtingen van multifunctionaliteit en adaptiviteit naar sterk wisselend gebruik. De gebouwen fungeren niet alleen als hoofdingang in haar ESTEC-campus, maar versterken ook de positie en identiteit van ESA en vormen het hart van het complex. Het ontwerp integreert de getransformeerde gebouwen op natuurlijke wijze in de campus en verbindt de verschillende afdelingen. De lichte gebouwen hebben een golvende, niet-lineaire open structuur en een natuurlijk, duurzaam materiaalgebruik. Dit verwijst naar de ruimtelijke visie van ESA, de getijden en de landschappelijke ligging van het complex in de duinen van Noordwijk.

Consortium

Het consortium bundelt de benodigde kennis en ervaring van NOAHH, DGMR, RAVENKOP, Bremen Bouwadviseurs en CULD. Het consortium leunt op langdurige onderlinge samenwerkingsverbanden en kennis en werkten eerder nauw samen bij vergelijkbare complexe tenders in Nederland en België.

 

credits: Patrick Fransen | NOAHH

ESA en de vierde dimensie

NOAHH ontwierp voor ESA al eerder gebouwen, waaronder twee keer een multifunctionele meeting facility (congrescentrum), het nieuwe entreegebouw voor ESTEC en een ontwerp voor een Council and Conference Centre voor ESA’s hoofdkantoor in Parijs. Al deze projecten kenmerken zich door meerwaardige structuren, waarbij de nadruk ligt op de wensen van de gebruikers en een 24/7 gebruik. Deze principes worden ook vertaald in het ontwerp voor ESTEC zone A. De gebouwen van Van Eyck vormen door hun structuralistische opzet een prachtig exemplarisch platform voor een zich steeds weer opnieuw innoverende opdrachtgever als ESA. Tijd is hierbij de vierde dimensie waar het ontwerpconsortium mee te maken heeft.

Onze adviseurs

Paul van Bergen - DGMR

Paul van Bergen

Adviseur bouwfysica
Paul Zwartjes - DGMR

Paul Zwartjes

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.