DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Ontwerp nieuwe entree voor bezoekers Tweede Kamer gepresenteerd

Ontwerp nieuwe entree voor bezoekers Tweede Kamer gepresenteerd

De Tweede Kamer krijgt een nieuwe, ondergrondse publieksentree. Gisteren presenteerden demissionair minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Kamervoorzitter Vera Bergkamp en wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag gezamenlijk het Voorlopig Ontwerp van de nieuwe entree.

Ontwerp van de entree van de Tweede Kamer, project van DGMR © Absent Matter

Ondergrondse entree

De laatste grote verbouwing aan dit deel van het Binnenhof was 30 jaar geleden. Om ervoor te zorgen dat het belangrijke werk van de Tweede Kamer door kan gaan is een nieuwe ondergrondse entree buiten het gebouw noodzakelijk. Door de toevoeging van deze entree is in het gebouw meer ruimte gekomen waar publiek, politiek en pers elkaar kan ontmoeten.

Gezamenlijk ontwerp

Het Voorlopig Ontwerp van het entreegebouw van de Architekten Cie. heeft een lichte en transparante vormgeving. Door landschapsarchitect Karres en Brands is rondom het gebouw een groene en prettige verblijfsplaats ontworpen voor bezoekers en inwoners van Den Haag. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de Tweede Kamer, als gebruiker van het gebouw, de gemeente Den Haag, ondernemers en omwonenden.

De Tweede Kamer is het hart van onze parlementaire democratie. Daar hoort een waardige publieksentree bij, die transparant, duurzaam en toegankelijk is voor al onze bezoekers. En tegelijk veilig is voor iedereen die in de Tweede Kamer werkt. De entree zal in staat zijn straks jaarlijks 500.000 bezoekers te ontvangen. Het is daarmee een belangrijkste toeristische trekpleister van de stad. De entree van de Tweede Kamer op deze nieuwe plek is straks een echte blikvanger. Het geeft de Hofplaats nieuwe betekenis.

 

Nieuwe entree bezoekers Tweede Kamer in Den Haag, project van DGMR
© Absent Matter

 

Meer ruimte voor bezoekers

Jaarlijks ontvangt het Tweede Kamergebouw zo’n 300.000 bezoekers. Maar als de Tweede Kamer straks terugkeert op het Binnenhof zal dit stijgen naar ongeveer 500.000 bezoekers. In het ontwerp is meer ruimte om dit toenemend aantal bezoekers naar binnen te begeleiden. De locatie van de bezoekersentree verhuist dus van de Lange Poten naar de Hofplaats. Het bovengrondse gedeelte van de entree aan de Hofplaats is relatief klein, waardoor er op het plein ruimte is voor groen en een open ontvangst. De daadwerkelijke toegang bevindt zich onder de grond.

Renovatie Binnenhof

De nieuwe publieksentree is een belangrijk onderdeel van de renovatie van het Binnenhof. De komende tijd wordt het ontwerp samen met alle partners verder uitgewerkt. Naar verwachting wordt in mei 2024 het Definitief Ontwerp voor de nieuwe publiekentree vastgesteld. DGMR is als adviseur brandveiligheid, bouwfysica, geveltechniek en duurzaamheid betrokken bij de renovatie van het Binnenhof in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, voor alle gebouwdelen van de Tweede Kamer.

Meer informatie over Renovatie Binnenhof

 

Ondergrondse entree bezoekers Tweede Kamer, project van DGMR
© Absent Matter

Onze adviseurs

Björn Peters

Adviseur Brandveiligheid

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Brandveiligheid

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

De ingenieurs en adviseurs van DGMR maken gebruik van de meeste actuele inzichten in (integrale) brandveiligheid. Ze zorgen ervoor dat u gebouwen en kantoren kunt bouwen en gebruiken zoals u dat wenst, zo nodig met advies dat buiten de gebaande paden gaat.

brandveiligheid explosieveiligheid DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.