DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Consortium geselecteerd voor ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo Osaka 2025

Consortium geselecteerd voor ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo Osaka 2025

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben een consortium van Nederlandse en Japanse bedrijven geselecteerd voor het ontwerp en de bouw van het Nederlands paviljoen tijdens de Expo 2025 Osaka. De keuze is gevallen op het voorstel ‘A New Dawn’ bestaande uit architectenbureau RAU, experience design studio Tellart, ingenieurs- en adviesbureau DGMR en het Japanse bouwbedrijf Asanuma.

ontwerp en de bouw van het Nederlands paviljoen tijdens de Expo 2025 Osaka | DGMR Beeld: ©Osaka Expo 2025

Circulair en duurzaam bouwen

Circulair en duurzaam bouwen is, net als tijdens Expo 2020 Dubai, een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp en in de uitvoering van het Nederlandse paviljoen. Architectenbureau RAU is internationaal toonaangevend en pionier op het gebied van circulaire gebouwen en architectuur. Hergebruik van materialen en grondstoffen staat centraal in de filosofie van RAU. Tellart, een internationale experience design studio gespecialiseerd in immersieve storytelling en opkomende technologieën, brengt veel ervaring mee op gebied van het creëren van bezoekerservaringen voor World Expo’s. Ingenieursbureau DGMR is gespecialiseerd in oplossingen voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving. De samenwerking met Japans bouwbedrijf Asanuma zorgt voor een sterk Japans netwerk, de nodige ervaring met het bouwen in Osaka en kennis over lokale eisen.

Energietransitie

“Met het winnende ontwerp zullen we bezoekers van de Expo in Osaka straks onze innovatieve oplossingen laten zien die wij kunnen bieden op het gebied van bijvoorbeeld de energietransitie en klimaatverandering”, zegt Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

“Japan heeft hierin grote ambities en kijkt met veel interesse naar de snelle transitie die Nederland doormaakt op dit gebied. Dit paviljoen biedt een mooi podium waar bezoekers op een inspirerende manier met onze innovaties en technologie kunnen kennismaken.”

Logo Expo 2025 Osaka Japan Presentatie van het ontwerp

De keuze voor dit consortium volgt uit een Europese aanbesteding van de RVO voor ontwerp, bouw, onderhoud en afbouw van het Nederlandse paviljoen. In totaal zijn er 12 voorstellen ingezonden. Naast de gunning van de opdracht wordt een vergoeding uitgekeerd aan de overige geldige inschrijvingen.

Vóór de zomer van 2023 wordt de Europese aanbesteding voor de exploitatie van het paviljoen gepubliceerd op tenderned.nl. Ook zijn er mogelijkheden voor bedrijven, kennisinstellingen en culturele organisaties om deel te nemen aan de programmering en/of sponsoring voorafgaande aan en tijdens Expo 2025 Osaka. Meer informatie wordt beschikbaar gemaakt tijdens de presentatie van het ontwerp van het Nederlandse paviljoen op 5 juni 2023, zowel in Nederland als in Japan.

De Expo Osaka vindt plaats van 13 april tot en met 13 oktober 2025. De organisatie verwacht ongeveer 28 miljoen zakelijke en particuliere bezoekers te ontvangen, waarvan ongeveer 90% van de bezoekers uit Japan zullen komen. Deze editie heeft als thema ‘Designing Future Society for Our Lives’ en zal gaan over het vormgeven van een wereld waar grote crises rond bijvoorbeeld klimaat en gezondheid de leefbaarheid zullen bepalen.

Onze adviseurs

Paul van Bergen

Senior adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.