DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Nieuwe sporthal Middachtensingel Arnhem opgeleverd

Nieuwe sporthal Middachtensingel Arnhem opgeleverd

De Arnhemse wijk Presikhaaf heeft een nieuwe sporthal, deze is in december opgeleverd. De sporthal is geschikt voor zowel sportonderwijs van basisscholen als voor sportverenigingen. De gemeente heeft hoge ambities op het gebied van circulair bouwen en duurzaamheid en vroeg DGMR om advies over bouwfysica, brandveiligheid, duurzaamheid en akoestiek.

Foto: Van der Horst aannemers

Circulair bouwen en hergebruikte materialen

Bijzonder aan het project is dat zo’n duizend vierkante meter betonnen kanaalplaatvloeren uit een kantoor van de provincie Gelderland komt en zijn hergebruikt als begane grondvloer. Daarnaast bestaat een groot deel van de constructie uit hout en onbehandeld staal. Hierdoor is dit staal later weer in te zetten voor een nieuw project.

Akoestiek en houtbouw

Omdat een groot deel van de constructie van hout is, is de akoestiek een belangrijk punt van aandacht. Er zijn meerdere sportzalen naast elkaar. Om te zorgen dat de sporters zonder overlast van de naastgelegen zaal kunnen sporten zijn een aantal binnenwanden akoestisch ontkoppeld uitgevoerd. Daarnaast zijn de binnenwanden voorzien van een akoestische bekleding die bestaat uit een geperforeerde houten beplating. Dit zorgt voor een goede akoestiek in de zalen.

Energiezuinig en gasloos

Het gebouw voldoet aan de huidige eisen voor energie en duurzaamheid. Voor de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) toetsten we de vijf bijbehorende pijlers energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde en scoort het gebouw gemiddeld een 8,5. Ook is de sporthal energiezuinig en gasloos. Om het gebouw van warmte te voorzien zijn warmtepompen geplaatst. Daarnaast heeft de sporthal zonnepanelen voor het opwekken van energie en een deels groen dak voor het opvangen en vasthouden van regenwater.

Een brandveilige sporthal zonder geluidshinder

Niet alleen omliggende scholen gebruiken de sporthal, er is ook ruimte voor middelgrote sportevenementen. Brandveiligheid is hierbij extra belangrijk omdat bij deze eventementen vaak meer mensen aanwezig zijn. Deze moeten natuurlijk veilig kunnen vluchten. Wij onderzochten de beste mogelijkheden voor ontvluchting. Omdat de sporthal in een bebouwde omgeving staat was er extra aandacht voor het voorkomen van geluidhinder vanwege sportactiviteiten en installaties in het energiezuinige en gasloze gebouw.

Wij werkten in dit project samen met: Hooper Architects, Tielemans Constructie, WMB Bouwadvies, Joep van der Meijs projectmanagement, van der Horst aannemers, Hoppenbrouwers en Bongers-Jansen installaties.

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Joris Kahlert

Senior Adviseur Brandveiligheid

Tessa Voorwinden

Specialist Bouwfysica & Gezondheid, WELL AP

Arno Bongers

Specialist Brandveiligheid

Akoestiek en Geluid

Akoestiek en geluid | DGMR

In dit brede werkveld voorzien de ingenieurs en adviseurs van DGMR niet alleen aannemers en gebouweigenaren, maar ook industrie en overheidsorganisaties van onderbouwde geluidadviezen. Door onze brede expertise zetten we voor elke situatie de meest passende combinatie van activiteiten in.

Akoestiek en geluid | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.