DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Markant Huis van Stad en Regio in Dordrecht

Markant Huis van Stad en Regio in Dordrecht

Dordrecht krijgt een stevige markering op de Spuiboulevard met het nieuwe Huis van Stad en Regio. Met de beneden verdiepingen in beton en daarbovenop een constructie met houten balken en kolommen staat het als een huis. Als adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid richt DGMR zich op een comfortabele en veilige werkplek.

Buitenkant van het nieuwe Huis van Stad en Regio in Dordrecht, project van DGMR Schmidt Hammer Lassen | visual: Aesthetica

Duurzaam en gezond gebouw

Omdat het huidige stadskantoor verouderd is, krijgt Dordrecht een nieuw Huis van Stad en Regio. Een plek voor de ambtelijke organisaties van de gemeente Dordrecht en Sociale Dienst Drechtsteden, samen met Dordrecht Marketing/VVV en de bibliotheek. Aan DGMR de taak om in opdracht van gemeente Dordrecht voor al deze verschillende functies en gebruikers een passende oplossing voor bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid te creëren. Binnen het engineeringteam met partnerbureaus Valstar Simonis en Pieters Bouwtechniek.

Opvallend in de nieuwbouw zijn de verspringende atria die het Deens architectenbureau Schmidt Hammer Lassen (SHL) bedacht heeft. Ze verbinden alle verdiepingen en vormen straks één groot afvoerkanaal voor lucht. Het advies van DGMR zorgt voor een prettige akoestiek in deze open atria die verbonden zijn met de werkgebieden. Ook de brandveiligheid is hierin geborgd.
Op de locatie van het nieuwe Huis worden op dit moment het voormalige Rabobank-kantoor en het voormalige Belastingkantoor circulair ontmanteld, waarbij de vrijgekomen materialen worden hergebruikt. De parkeergarage die ook op de nieuwbouwlocatie stond, is volledig gedemonteerd om later weer opgebouwd te worden.

Energiezuinige nieuwbouw

In samenwerking met de architect SHL, ABT en installatieadviseur Valstar Simonis is de gebouwschil geoptimaliseerd, waarbij de balans is gezocht tussen daglichttoetreding, uitzicht, energie, spuivoorzieningen, akoestiek en esthetica. Samen met de warmte-koudeopslag, efficiënte gebouwinstallaties en zonnepanelen op de daken en de gevels van het plateauprogramma is een zeer energiezuinige nieuwbouw gerealiseerd. Het gebouw is ontworpen volgens de principes van BREEAM (score: zeer ruime Excellent) en Fitwel (maximale score van 3 sterren).

 

Daglicht in het Huis van Stad en Regio in Dordrecht, project van DGMR
Schmidt Hammer Lassen | visual: Aesthetica

 

Om flexibel te kunnen zijn, maken de ambtelijke organisaties straks ook gebruik van het kantoorruimten op het plateau. De installaties van het nieuwe Huis van Stad en Regio worden los van dit plateauprogramma ontworpen, zodat deze kantoorruimten later ook een andere functie kunnen krijgen. Het plateauprogramma krijgt een groene daktuin die bij regen het water langer vasthoudt.

Op 17 mei 2023 is de aannemingsovereenkomst tussen de gemeente Dordrecht en de uitvoerende partijen getekend. Voor de zomer is de sloop van het bestaande gebouw afgerond. Na de bouwvak starten de bouwwerkzaamheden door J.P. van Eesteren en Van Dorp Installaties.

Onze adviseurs

Erik Cremers

Adviseur bouwfysica

Ralph Boekholtz

Adviseur brandveiligheid

Erik Bogerd

Adviseur Bouwfysica en Akoestiek

Bouwfysica

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

De ingenieurs en adviseurs van DGMR kijken samen met u naar de kansen en vertalen ze naar de functie van een optimaal gebouw. Daglicht, akoestiek, ventilatie, thermisch binnenklimaat, zonwering, materiaal- en werkelijk energiegebruik zijn aandachtspunten voor nieuwbouw en renovatie.

Bouwfysica | DGMR | Een duurzaam en gezond gebouw

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.