DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Groene nieuwbouw voor Aeres Hogeschool Almere

Groene nieuwbouw voor Aeres Hogeschool Almere

Vanwege de duidelijke focus op duurzaamheid, circulariteit en gebruik van groen is ‘Groene Long’ de titel die de nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere meekreeg. Nu het ontwerp er ligt, werkt DGMR aan de realisatie van de ambities van Aeres om een toonaangevend gebouw op de Flevo Campus neer te zetten.

DGMR betrokken bij groene nieuwbouw Aeres Hogeschool Almere Aeres Almere | render van BDG

WELL-eisen

Een deel van de nieuwbouw gaat eerst fungeren als een van de entreegebouwen naar de Floriade Expo 2022. Vanwege een zogenoemde Floriade-subsidie kan Aeres investeren in maatregelen die de hogeschool nadrukkelijk groen, duurzaam, circulair en gezond maken. De adviseurs van DGMR toonden volgens de Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR) aan dat maatregelen voor duurzaamheid in een vroeg stadium zijn meegenomen en effectief zijn. Daarnaast adviseerden we over systemen en materialen voor een circulair gebouw.

Bijzonder is de groene gevel en het groene atrium van de nieuwbouw, de Groene Long. In het atrium dat door het gebouw draait, gebruiken wij de begroeiing onder andere voor een goede akoestiek. Omdat Aeres naast Frisse Scholen B wil voldoen aan de WELL-eisen voor een gezond gebouw wordt het groen ook als een van de features meegenomen. De Groene Long, een dakterras, een prominente trap en een gezond restaurant zijn voorbeelden van maatregelen die gezonde keuzes stimuleren.

Uitdagingen

Aan de andere zijde van de groene gevel komen pv-cellen. Deze moeten niet alleen dienen voor energieopwekking, maar ook als zonwering en toch zorgen voor voldoende daglichttoetreding. Een mooie bouwfysische uitdaging. Voor de brandveiligheid ligt deze uitdaging onder andere op het vlak van bezoekersaantallen. Hoe maak je een brandveiligheidsconcept dat aansluit bij de bezoekersstromen van een entreegebouw en later bij de dynamiek van een onderwijsgebouw.

Het team dat met DGMR samenwerkt aan de ‘Groene long’ bestaat verder uit Innax, JVZ, BDG Architecten, Van Ginkel Groep en Hevo. In september 2019 wordt de omgevingsvergunning voor de bouw ingediend en in 2021 vindt de beoogde oplevering van de nieuwbouw plaats.

Onze adviseurs

Antwan van Haaren

Senior adviseur Bouwfysica en gezondheid

Lars Bisselink

Adviseur Bouwfysica en akoestiek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.