DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Geluidhinder door evenementen weer volop in de belangstelling

Geluidhinder door evenementen weer volop in de belangstelling

Afgelopen jaren was er weinig nieuws over geluidhinder door evenementen. Vooral omdat het vanwege corona nauwelijks mogelijk was om muziekfeesten te organiseren. Deze zomer worden er in Nederland weer volop evenementen georganiseerd. Dat merkt DGMR aan de verzoeken die we krijgen om akoestisch onderzoek te doen.

 

Vermaak maar ook hinder

Deze activiteiten zorgen voor vermaak en plezier van veel mensen. Helaas kan hierdoor ook hinder ontstaan, met name door activiteiten met luid muziekgeluid. Met de terugkeer van muziekevenementen is het geluid (en de overlast) weer volop in het nieuws. Regelmatig is te lezen dat mensen hinder ondervinden. Ook hebben dit jaar al diverse rechtszaken plaatsgevonden over geluidsoverlast.

Beleid en richtlijnen

Het evenementenbeleid van de gemeente is het uitgangspunt voor alle evenementen, zoals festivals, concerten, dorpsfeesten en kleinschaliger evenementen. Gemeenten hebben in principe zelf de vrijheid om dit beleid op te stellen. Er zijn hiervoor wel richtlijnen vastgesteld uit eerdere rechterlijke uitspraken over de aanvaardbaarheid van het geluid. Het is belangrijk dat het beleid van gemeenten overeenkomt met de gestelde richtlijnen. Ook moeten gemeenten het onderwerp evenementen regelen in het bestemmingsplan.

DGMR adviseert diverse gemeenten over het geluid bij evenementen. We helpen gemeenten een visie op te stellen die aangeeft op welke locaties welk type evenementen mogen plaatsvinden. Wij voeren akoestische onderzoeken uit, waarbij wij het geluidsniveau berekenen dat in de omgeving ontstaat. Daarnaast adviseren wij gemeenten over het geluidbeleid voor evenementen, zodat dit aansluit bij de lokale situatie en de richtlijnen uit rechterlijke uitspraken.

Onze adviseurs

Dennis Sanders

Adviseur akoestiek en geluid

Michel van Kesteren

Senior adviseur milieu en ruimte

Akoestiek en Geluid

Akoestiek en Geluid | DGMR

In dit brede werkveld voorzien de ingenieurs en adviseurs van DGMR niet alleen aannemers en gebouweigenaren, maar ook industrie en overheidsorganisaties van onderbouwde geluidadviezen. Door onze brede expertise zetten we voor elke situatie de meest passende combinatie van activiteiten in.

Akoestiek en Geluid | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.