DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Overeenkomst voor eerste circulaire houtbouw voor senioren op IJburg

Overeenkomst voor eerste circulaire houtbouw voor senioren op IJburg

Zorgorganisatie Amstelring, architectenbureau SeARCH, duurzaamheidspecialist DGMR en zorgvastgoedinvesteerder Apollo Zorgvastgoedfonds hebben de tender van de gemeente Amsterdam voor de ontwikkeling van een duurzaam woongebouw genaamd Eyckstaete op Haveneiland IJburg gewonnen. Eyckstaete wordt het eerste houten woongebouw op IJburg dat duurzame huisvesting voor ouderen met behoefte aan zorg en ondersteuning biedt.

Eerste houten woongebouw met seniorenwoningen op IJburg | DGMR Artist impression: SeARCH

Circulair houtbouwproject

In dit uitzonderlijke woongebouw wordt een mix van seniorenwoningen (eventueel met zorg aan huis), woningen voor mensen met een zwaardere zorgbehoefte en woningen voor zorgmedewerkers, gecombineerd met collectieve ruimtes en een levendige plint. Het circulaire gebouw geeft de entree van Haveneiland een nieuw gezicht en dankzij de transparante gevel wordt het programma en het interne leven zichtbaar. Bjarne Mastenbroek, architect van SeARCH: “Het is fantastisch dat de gemeente Amsterdam in tenders circulaire houtbouw  mogelijk maakt.”

Duurzaamheid

Het is een circulair en energieneutraal gebouw dat ook aan onze eigen duurzaamheidsambities en aan die van de Gemeente Amsterdam voldoet. Michel van Oostvoorn, Apollo Zorgvastgoedfonds: “Wij zijn erg blij met de samenwerking met SeARCH, DGMR en Amstelring om een duurzaam woongebouw voor senioren en/of mensen met een zware zorgbehoefte realiseren op een mooie locatie in Amsterdam.”

 

Overeenkomst voor eerste houten woongebouw voor senioren op IJburg | DGMR
Artist impression: SeARCH

Woningen uit gekoppelde prefab units

De woningen bestaan uit gekoppelde houten prefab units. De appartementen worden met opzet aangeboden aan senioren die zelfstandig met zorg aan huis willen wonen en mensen met een zwaardere zorgondersteuning. Er is in de gemeente een sterk groeiende behoefte aan woningen voor deze doelgroep. “Dit concept sluit aan op onze visie, waarbij de zorg meebeweegt met de fase van het leven van een oudere. Eerst bieden we mensen zorg aan huis, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Is er meer complexe zorg nodig, dan is deze zorg in Eyckstaete heel dichtbij. Deze initiatieven zijn hard nodig, want het aantal ouderen met een (complexe) zorgvraag neemt sterk toe.”, aldus Inge Borghuis, Raad van Bestuur Amstelring.

Plint en groen binnenterrein

In de plint zijn voorzieningen opgenomen die in relatie staan met de doelgroep van het bovenstaande woningprogramma en tegelijk de wisselwerking en verbinding met de omgeving mogelijk maken. Via de passage door de plint is de centrale binnentuin bereikbaar; een belangrijke verbindende factor tussen bewoners van Eyckstaete en bewoners in de omliggende gebouwen. Het wordt een plek voor ontspanning, samenkomen en genieten van natuur.

Onze adviseurs

Antwan van Haaren - DGMR

Antwan van Haaren

Adviseur Duurzaamheid en gezondheid

Circulair bouwen voor de toekomst

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Samen kijken naar de haalbaarheid en toepassing van innovaties op het gebied van circulariteit. Zo ontstaan gebouwen die flexibel zijn en lang meegaan, waardoor we verspilling en sloop voorkomen.

Houten constructie van Triodos Bank, circulariteit in de bouw | DGMR

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.