DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Creatief aan de slag met eigenzinnige Oosterlingen

Creatief aan de slag met eigenzinnige Oosterlingen

Onlangs presenteerde ontwikkelaar Being samen met MVRDV het plan Oosterlingen in het Amsterdamse Oostenburg. Deze duurzame gebiedsontwikkeling legt de lat hoog voor de zes panden inclusief een woontoren op de kop. En dat is precies de reden dat DGMR aan deze tender bijdroeg: slimme, duurzame en zichtbare oplossingen bedenken voor dit eigenzinnige project.

Tender voor Oosterlingen en uitwerking van duurzaamheid | DGMR Rendering: MVRDV | Proloog

Duurzame oplossingen

De duurzaamheidsambities uit het kavelpaspoort waren helder: mobiliteit, water, gebruik daklandschap, energie en hergebruik van materialen. Aangevuld met het thema gezondheid daagden we onszelf in deze tender uit tot oplossingen te komen die Oosterlingen toekomstgericht en onderscheidend maken. Zo ligt het verwachte primaire energieverbruik maar liefst 45 procent lager dan de huidige eisen. Naast het gebruik van bodemenergie zijn in totaal 190 m2 aan PV-panelen hiervoor verantwoordelijk.

De integrale duurzaamheidscore volgens GPR moest minimaal een 7 zijn. De gemiddelde GPR-score voor Oosterlingen bedraagt een 8,5. En elk van de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde scoort boven de 8. Onder andere door duurzame en ook bio-based materialen en klimaat adaptieve daken. Alle duurzame oplossingen dragen bij aan een comfortabel en gezond leefklimaat.

Onszelf uitdagen

Bij DGMR doen we frequent en bewust aan tenders mee. Tenders geven ons de mogelijkheid om onszelf uit te dagen om creatieve en unieke duurzame elementen en oplossingen te bedenken. Door tenders worden we als bureau en adviseur beter, creatiever en doen we veel ervaring op. Tenders doen is voor ons ‘learning on the job’. Samen met de ontwikkelaar en architect, die ook de lat hoog willen leggen, komen we met concrete prestaties en in het ontwerp geïntegreerde oplossingen.

Bij winst zorgen we ervoor dat die prestaties geborgd worden in de verdere uitwerking en tonen dat vervolgens ook aan. Dat leidt meestal tot spraakmakende gebouwen die de lat weer wat hoger leggen. Dergelijke projecten doen we het liefst.

Onze adviseurs

Paul van Bergen

Directeur en Senior adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.