DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Circulair kantoor De Knoop is open

Circulair kantoor De Knoop is open

Onlangs gingen de deuren van Rijkskantoor De Knoop officieel open. De circulaire transformatie van de voormalige kazerne was in handen van het consortium R Creators. DGMR was betrokken als adviseur voor bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid.

Om binnen een bestaand gebouw met een gesloten karakter en lage verdiepingshoogte een nieuwe transparante en comfortabele open kantooromgeving te realiseren is een uitdaging. De beperkte verdiepingshoogte maakt de inpassing van een efficiënt klimatiseringssysteem en voldoende geluidabsorptie niet eenvoudig.

Comfortabel binnenklimaat

De oplossing is gevonden in klimaatplafondeilanden die strak tegen de bestaande constructievloer zijn gemonteerd. De verwarming, koeling, ventilatie en geluidabsorptie zijn hierin geïntegreerd. Om de akoestiek voor een open werkomgeving te optimaliseren, zijn ook de wanden van geluidsabsorberende panelen voorzien. Daarmee is een comfortabel binnenklimaat gerealiseerd dat voldoet aan de eisen vanuit de outputspecificaties die door het Rijksvastgoedbedrijf waren opgesteld.

Openheid en transparantie

Het atrium aan de noordoostzijde van het gebouw geeft openheid en transparantie aan De Knoop. Op basis van verschillende simulaties bepaalde DGMR de noodzakelijke akoestische en thermische maatregelen voor een comfortabele omgeving. De geluidabsorptie is in de vloerranden en spuiventilatieluiken geïntegreerd. Door de toepassing van vloerverwarming en vloerkoeling, de oriëntatie en voldoende zonwering wordt de temperatuur in het atrium beheerst.

Foto: cepezed | Lucas van der Wee

Brandveiligheid

Vanwege het openbare karakter van het gebouw schonk DGMR ook uitgebreid aandacht aan de brandveiligheid. Hiervoor ontwikkelden we een specifiek brandveiligheidsconcept dat we vastlegden in een Integraal Plan Brandveiligheid (IPB). Vanuit dit plan is gekozen voor de aanleg van een sprinklerinstallatie, waardoor het open karakter van het gebouw behouden kon blijven. Hoewel de inzet van een sprinklerinstallatie de brandveiligheid sterk verbetert, blijft extra aandacht voor het veilig vluchten noodzakelijk. Daarom voerde DGMR simulaties uit voor een veilige ontruiming.

Het consortium R Creators realiseerden De Knoop in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf binnen een 20-jarig Design, Build, Finance, Maintain & Operate (DBFMO) contract.

 

Onze adviseurs

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Christiaan de Wolf

Directeur Bouw en Senior adviseur Bouw- en geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.