DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/BREEAM Outstanding voor onderzoeksgebouw EnergyVille

BREEAM Outstanding voor onderzoeksgebouw EnergyVille

Als een van de eersten in België ontving het onderzoeksgebouw van EnergyVille onlangs een BREEAM Outstanding-certificaat. Onder andere het duurzaam energiebeheer en de bewuste keuzes voor materialen bepaalden in de zogenoemde ‘post-construction’ fase de hoogst haalbare score. Als BREEAM- en bouwfysica-adviseur vanuit het ontwerpteam is DGMR blij met dit mooie resultaat.

BREEAM Outstanding voor EnergyVilla in Genk Copyright: EnergyVille

Dynamische energiesimulatie

In juni 2016 nam de onderzoekssamenwerking EnergyVille het eerste energiezuinige en duurzame onderzoeksgebouw in het Belgische Genk in gebruik. Om dit gebouw te kunnen realiseren, zocht DGMR binnen het ontwerpteam naar een zo zuinig mogelijk ontwerp. Zo zorgde een dynamische energiesimulatie voor het vinden van een optimale balans tussen energieverbruik en thermisch comfort.

Grote ramen zorgen voor voldoende daglicht (en dus minder kunstlicht), maar moeten tegelijkertijd goed isolerend zijn om onnodige energieverlies te voorkomen. Omdat alle werkplekken aan de buitengevel liggen, kan gebruik gemaakt worden van de natuurlijke lichtinval. Deze wordt verder ondersteund met een slimme lichtsturing en zuinige ledverlichting. Op het dak van het onderzoeksgebouw liggen 1.070 zonnepanelen die zorgen voor de elektrische energie. Ook wordt er gebruik gemaakt van bodemwarmte en restwarmte van de laboratoria om aan de warmtevraag van het gebouw te voldoen.

 

Laboratorium in EnergyVille in Genk
Copyright: EnergyVille

Geluidcel

Naast adviezen over bouwfysica en duurzaamheid was akoestiek ook een belangrijk aandachtspunt. Passend binnen het strakke ontwerp van de werkruimten en vergaderzalen is geluidabsorptie aangebracht. En als onderdeel van de laboratoria c.q. werkplaatsen van het gebouw is een geluidcel die het mogelijk maakt om motoren en apparatuur te testen zonder hinder naar de omgeving. Binnen EnergyVille bundelen de onderzoeksinstellingen KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun onderzoek naar duurzame energie. Voor de realisatie van het duurzame gebouw deed EnergyVille naast DGMR onder andere een beroep op Atelier Kempe Thill en Osar Architects.

Onze adviseurs

Paul van Bergen

Directeur en Senior adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Mirjam Peters

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.