DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/BREEAM in-use certificaat voor MECC Maastricht

BREEAM in-use certificaat voor MECC Maastricht

Op 12-12-2022 was de feestelijke uitreiking van het BREEAM In-Use Very Good certificaat voor het Maastricht Expositie & Congres Centrum (MECC). DGMR was van begin tot eind betrokken bij het behalen van het certificaat.

Vernieuwen en verduurzamen

Het gebouw is onlangs gemoderniseerd en uitgebreid, zodat MECC grotere aantallen bezoekers kan faciliteren en meerdere evenementen kan organiseren. Een (ver)nieuwbouw op deze grote schaal gaat uiteraard samen met de verduurzaming van het pand. Om duurzaamheid concreet en meetbaar te maken, en de genomen maatregelen te kunnen aantonen, koos MECC voor een BREEAM In-Use Asset certificering.

Certificaat Very Good

Wij dachten vooraf al mee over wat er nodig was om na oplevering het certificaat Very Good te behalen, en adviseerden verschillende maatregelen. Het MECC heeft veel congreszalen en kleinere zalen, hier is zuinige verlichting en lichtwering aangebracht, die gebruikers zelf per zaal kunnen bedienen. Ook is het energielabel van het hele gebouw flink verbeterd. Door slimme ventilatie aan te brengen, warmte- en koude-opwekking met warmtepompen te regelen en zonnepanelen op zowel het bestaande als het nieuwe dak te plaatsen is een toekomstbestendig MECC gerealiseerd.

Tijdens het hele proces zorgden wij ervoor dat de classificatie bij elke aanpassing hetzelfde bleef, door contact te houden met zowel MECC, de gemeente, de bouwers en de ontwerpers. Zo is uiteindelijk het certificaat met een eindscore van 57,84% voor het onderdeel Asset gehaald.

Klaar voor de toekomst

Het ontwerp van Cepezed is door aannemer Mertens en installateur Spie eind 2021 opgeleverd. Maastricht heeft nu een comfortabel en duurzaam congrescentrum. Met een capaciteit van 5000 bezoekers is het MECC, op veilige en comfortabele wijze, klaar voor de toekomst!

Onze adviseurs

Mirjam Peters

Adviseur Bouwfysica en duurzaamheid

Paul Zwartjes

Senior adviseur Akoestiek en bouwfysica

Ontwerpen met BENG

PV-panelen

Bijna-Energieneutrale Gebouwen (BENG) worden de norm. Met BENG ligt er een solide basis om de komende jaren energie-efficiënt en duurzaam te gaan bouwen. Met onze jarenlange verdieping in de BENG regelgeving en onze praktijkervaring, kunnen we u goed helpen bij al uw vragen over BENG.

PV-panelen

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.