DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Een ander geluid bij padelbanen

Een ander geluid bij padelbanen

De populariteit van de sport padel in Nederland groeit snel. Steeds meer tennisparken willen ook een padelbaan aanleggen. Ze kloppen bij DGMR aan om de mogelijkheden te onderzoeken. Uit onze geluidmetingen blijkt: een padelbaan maakt meer geluid dan een tennisbaan. Iets om in plannen rekening mee te houden.

Padelbaan aanleggen. DGMR onderzoekt geluid.

Geluidafstraling

Padel is een mix van tennis en squash. Het spel wordt gespeeld op een kleiner speelveld dat van wanden is voorzien. Spelers gebruiken een harder racket, waardoor de slagen beter te horen zijn. Omdat padel intensiever is, ligt de slagintensiteit ook hoger. Gemeenten en tennisparken moeten daarnaast rekening houden met impulsgeluid. Het geluid bij padel is dus anders dan het geluid bij tennis.

Om goed inzicht te krijgen in de geluidafstraling van een padelbaan, voerden we geluidmetingen uit tijdens het spel. We betrokken daarin verschillende soorten slagen, spelers van verschillend niveau en de glazen wanden rond het veld. We beschikken nu over geluidgegevens die we bij plannen voor padelbanen kunnen inzetten. Duidelijk is dat deze banen meer geluid voor omstanders en omwonenden maken dan tennisbanen.

Verlichting

Gemeenten en tennisparken moeten ook rekening houden met de verlichting als ze een padelbaan aanleggen. De lichtmasten van een padelbaan zijn over het algemeen lager dan de masten van een tennisbaan. Daardoor verspreiden ze meer licht naar de omgeving. Wanneer woningen in de buurt van het speelveld liggen, dan kan lichthinder ontstaan.

Geluid en licht zijn twee belangrijke thema’s wanneer tennisparken hun tennisbanen door padelbanen willen vervangen. Ook bij het onderzoeken van de maximale planmogelijkheden voor inpassing in een bestemmingsplan zijn de juiste gegevens van belang om faciliteiten voor de populaire padelsport mogelijk te maken.

Onze adviseurs

Dennis Sanders

Adviseur akoestiek en geluid

Adriënne Maassen

Senior adviseur Industrie, verkeer en milieu

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.