DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/Aanscherping geveleisen tijdelijke woningen

Aanscherping geveleisen tijdelijke woningen

DGMR onderzocht in opdracht van het ministerie van BZK de mogelijkheden om de geveleisen voor tijdelijke woningen aan te scherpen. Onze aanbevelingen zijn meegenomen in een voorstel om het Bouwbesluit te wijzigen. De internetconsultatie hierover loopt nog.

Ravel Residence, studentenwoningen van Racam / Jan Snel

Er is steeds meer vraag naar tijdelijke woningen, bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt of voor arbeidsmigranten. Met de invoering van de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG), is zuinig bouwen ook voor deze tijdelijke woningen belangrijk. Wij onderzochten de mogelijkheden voor aanscherping van de geveleisen voor nieuwe tijdelijke bouwwerken. Wat zijn de belangrijkste beperkende factoren om de eisen aan te scherpen? Kunnen de eisen scherper zonder de bouwwijze ingrijpend te veranderen en zonder effect op de bouwkosten?

Uit ons onderzoek bleken strengere eisen mogelijk voor de luchtdoorlatendheid van tijdelijke woningen en voor de thermische isolatie van de gevel. Voor de luchtdoorlatendheid blijkt dit relatief makkelijk in te voeren. Voor thermische isolatie zal dit wat meer impact hebben. Bijvoorbeeld doordat een dik isolatiepakket ten koste gaat van de binnenruimte van een tijdelijk gebouw.

Wij houden u op de hoogte over de ontwikkelingen van de consultatie en het vervolg.

Onze adviseurs

Sharon Ligthart

Adviseur Geveltechniek
Kevin Lenting - DGMR

Kevin Lenting

Adviseur Geveltechniek en beveiliging

Johan Koudijs

Kennis-en Innovatiemanager Brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.