DGMR/Actueel en kennis/Nieuws/11x BREEAM voor Leidsche Rijn Centrum

11x BREEAM voor Leidsche Rijn Centrum

Negen winkelblokken, twee kantoorgebouwen en een gezondheidscentrum in Leidsche Rijn Centrum behaalden samen elf BREEAM-oplevercertificaten. DGMR stond als BREEAM-expert aan de wieg van dit unieke certificeringstraject dat in drie gevallen leidde tot score Good en verder tot Very Good.

BREEAM voor Leidsche Rijn Centrum met maar liefst 11 oplevercertificaten

Eenduidige aanpak

Leidsche Rijn Centrum bestaat uit meerdere bouwblokken met een commerciële plint. Naast de kantoren en boven de winkels liggen zo’n 750 appartementen, eronder een grote parkeergarage en expeditiestraat. Opdrachtgever a.s.r. had de ambitie om de commerciële blokken te certificeren volgens BREEAM. De retail moest uitkomen op een minimale score Good en voor de kantoren gold Very Good. Meer dan 10 jaar geleden ging DGMR onder andere aan de slag met BREEAM, toen energiezuinigheid nog minder vanzelfsprekend was.

De uitdaging was om 100 winkeliers, van kleine zelfstandige tot grote retailer, en vier aannemers mee te nemen in het gedachtegoed van BREEAM. DGMR ontwikkelde een eenduidige aanpak, waarin we alle betrokkenen informeerden over BREEAM en begeleidden in het traject naar certificering. Zo vormden vier afbouwcoördinatoren de verbindende schakel naar de winkeliers. We gaven ze een introductiecursus BREEAM. Voor winkeliers ontwikkelden we een instructie die eenvoudig uitlegde welke stappen zij moesten zetten. Tijdens inloopspreekuren konden zij hun vragen stellen. Kortom, een uniek proces.

In zo’n langlopend traject is het niet altijd eenvoudig om duurzaamheidsambities vast te houden. Ondanks de crisisperiode in de bouw, bezuinigingen en nieuwe ontwikkelingen bleef a.s.r. de koers vasthouden. Nu de panden hun BREEAM-oplevercertificaat hebben ontvangen, is dit project voor DGMR bijna afgerond. Naast onze rol voor duurzaamheid als BREEAM-expert waren we ook adviseur voor bouwfysica en brandveiligheid.

 

Onze adviseurs

Erik Meijerink - DGMR

Erik Meijerink

Adviseur duurzaamheid en gezondheid
Patries Robijn - DGMR

Patries Robijn-Meijers

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.