De uitdaging
Bij de voorbereiding op de marktintroductie van SageGlass in Nederland vroeg Vetrotech Saint-Gobain aan DGMR welke kansen en belemmeringen wij zien in de Nederlandse markt. Uit eerder onderzoek bleek dat de zonwering van zonnewarmte en zonlicht van SageGlass duidelijk beter is dan bij een standaard beglazing met buitenzonwering. Maar hoe past dat in de Nederlandse situatie?
De oplossing
Wie innoveert, zoals Vetrotech Saint-Gobain, moet soms onverwachte hobbels nemen. Deze adaptieve beglazing wordt niet gehonoreerd in de EPC-berekening, omdat deze manier van zonregulatie niet aan de EPC-definitie van zonwering voldoet. Dit betekent dat de afnemers van SageGlass met een fors slechtere EPC geconfronteerd worden. Dit houdt ook in dat de investeerders hun lagere EPC- en BREEAM-NL-score zouden moeten compenseren met andere extra energiebesparende maatregelen, die uiteraard kosten verhogend werken. Dat doet geen recht aan dit hoogwaardige product en vormt een flinke barrière in de marktintroductie.
Hoe kunnen de klanten van SageGlass de voordelen van het product benutten? De adviseurs van DGMR onderzochten de prestaties van het glas in gebouwsimulaties. We toonden aan dat het energieverbruik met SageGlass op jaarbasis lager ligt dan met een standaard beglazing en buitenzonwering. Op basis van onze simulaties vroegen we bij Bureau Controle Registratie en Gelijkwaardigheid (BCRG) een gelijkwaardigheidsverklaring aan.

De meerwaarde
Dankzij de bewijsvoering via gebouwsimulaties is de gelijkwaardigheidsverklaring die DGMR indiende gehonoreerd. Daarmee ligt voor Vetrotech Saint-Gobain de weg open voor een goede marktintroductie van SageGlass. Hun innovatie heeft een plek gekregen en bewijst dat minder energieverbruik voor koeling nodig is, het aanwezige daglicht beter benut en het lichtcomfort verbetert. Nu de gelijkwaardigheidsverklaring is gehonoreerd, kunnen klanten voortaan in hun EPC-software met een enkele muisklik SageGlass als buitenzonwering aanmerken en de voordelen hiervan oogsten.