Aandacht voor het windklimaat komt te vaak te laat. In het ontwerpproces bij hoogbouwprojecten in de grotere steden moet de impact van een gebouw op het windklimaat eerder duidelijk worden. Dat voorkomt vertraging bij het verlenen van de omgevingsvergunning.
‘Ontwikkelaars en gemeenten, laat mensen niet in de wind staan!’
Hoe is de impact van hoogbouw op het windklimaat in de openbare leefomgeving beter te managen? Het antwoord hierop: Start zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces van een hoogbouwproject met een windonderzoek (bestemmingsplan of schetsontwerp). Natuurlijk spelen ook andere stedenbouwfysische aspecten een rol. Denk hierbij aan bezonning, daglicht, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie. Pak deze integraal op.
Valley
De afgelopen jaren hebben wij voor veel mooie projecten in Nederland windstudies uitgevoerd. Zoals voor de iconische Valley op de Zuidas in Amsterdam. Op verzoek van ontwikkelaar EDGE en samen met architect MVRDV was DGMR vanaf de eerste ontwerpschetsen betrokken als adviseur (steden)bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid.

Bij DGMR hebben wij veel ervaring met:
- het doen en beoordelen van kwantitatieve windonderzoeken;
- het meedenken in maatregelen en oplossingen om windhinder te beperken en te integreren in het ontwerp of de (openbare) leefomgeving;
- een gecombineerde en brede aanpak van wind, bezonning, daglicht, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie (parametrisch ontwerp).
Bij DGMR maken wij graag het verschil, waarbij we verder kijken dan de regeltjes en praktisch comfort hoog in het vaandel hebben staan. We analyseren en bieden (‘out of the box’) oplossingen.
Meer informatie
Interesse in of meer weten over windstudies of parametrisch ontwerpen? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs: