DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/WELL voor installatieadviseurs en installateurs

WELL voor installatieadviseurs en installateurs

Een groot deel van de WELL Features heeft op de één of andere manier te maken met de installaties in een gebouw.

WELL voor installateurs en adviseurs | DGMR

Waarschijnlijk heb je het al een keer langs horen komen: WELL. De WELL Building Standard [1] bevat 100 eisen om te komen tot een gezonde en comfortabele werkomgeving. De WELL Building Standard is ontwikkeld door de Amerikaanse vastgoedorganisatie Delos en in 2014 overgedragen aan het International WELL Building Institute. In dit artikel bekijken we wat WELL precies is, wat je er als installatie-adviseur of installateur mee kan en wat je ermee moet. 

Een groot deel van de WELL Features heeft op de één of andere manier te maken met de installaties in een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan eisen op het gebied van ventilatie, verlichting, thermisch comfort maar bijvoorbeeld ook filtering van drinkwater. De installatie-adviseur en installateur spelen dan ook een belangrijke rol in de WELL certificering.

Bewijsmateriaal

Tijdens het ontwerpproces verwacht WELL twee soorten bewijsmateriaal:
– Ondertekende Letter of Assurances waarin is vastgelegd dat bepaalde prestatie-eisen worden gehaald met de installaties.
– Onderhoudsvoorschriften voor de filters en de koelbatterij in de luchtbehandelingskast. 

Letter of Assurances

In de Nederlandse bouwprocessen werkt dit in de praktijk als volgt: de installatie-adviseur neemt de WELL-eisen op in het bestek maar levert geen bewijslast aan. De installateur wordt vervolgens verantwoordelijk gemaakt voor het behalen van de WELL eisen en dient dit vast te leggen door het ondertekenen van de Letter of Assurances (=levert de bewijslast aan). Dit is een logische verdeling omdat de installateur uiteindelijk de enige is die ervoor kan zorgen dat de prestaties in de praktijk gehaald worden.

Lees het volledige artikel 'WELL voor installatieadviseurs en installateurs'.

 

Onze adviseurs

Antwan van Haaren - DGMR

Antwan van Haaren

Adviseur Duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.