DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Slimme methode om in samenhang te verduurzamen

Slimme methode om in samenhang te verduurzamen

De scholenvoorraad in Den Haag moet in 2040 energieneutraal en gasloos zijn. De gemeente Den Haag heeft een mooie ambitie geformuleerd met het doel: schoolgebouwen verduurzamen. DGMR voerde de eerste 20 energiescans uit en de eerste aanvragen zijn al ingediend.

Sibo Arbeek |  Schooldomein  |   december 2019

Schoolgebouwen verduurzamen en eerste energiescans Haagse scholen door DGMR

Schoolgebouwen verduurzamen

“Kenmerkend van onze aanpak is dat het niet een standaard energiescan is. Een energiescan zou alleen over energie kunnen gaan, maar we hebben ook het binnenklimaat meegenomen via metingen en door naar de ervaringen van gebruikers te vragen. Vervolgens schrijven we het zo logisch mogelijk op voor het bestuur, zonder dat het te technisch wordt. Het is bijvoorbeeld handig om te weten dat mechanische afzuiging geen energie bespaart, maar wel nodig is voor de warmteterugwinning”, licht Hessel Ridder van DGMR toe.

DGMR-adviseur Gertjan Verbaan: “In onze scans hebben we de term BENG geschrapt. Die variant leverde niet de juiste informatie op, omdat het met de nodige aanpassingen aan de gevel duurder uitpakt dan energieneutraal. Het isoleren van een bestaand gebouw tot het niveau BENG 2015 levert naast technische beperkingen een aanmerkelijk langere terugverdientijd op, dan wanneer je het nu energieneutraal op kunt lossen. Daarom vertalen we onze scans in drie scenario’s, met elk een pakket aan maatregelen die in elkaars verlengde liggen: de laagste stap is energielabel A, dan een maatregelenpakket dat zich in 20 jaar terugverdient, waarbij je een maatregel toepast, als de noodzaak er is, bijvoorbeeld het vervangen van een ketel of de renovatie van een gevel. Het meest optimale scenario is vervolgens energieneutraal. In alle scenario’s gaan we uit van gasloos.”

Jan Snelderwaard van DGMR: “Wanneer schoolbesturen op basis van onze scan besluiten om een pakket maatregelen uit te voeren, adviseren wij ze over hoogte en omvang van de maatregelen en helpen om de subsidieaanvraag bij de gemeente in te dienen. De schoolbesturen bepalen welke aanvragen ze zouden willen doen; er blijft een bepaalde mate van persoonlijke voorkeur.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan - DGMR

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica
Jan Snelderwaard - DGMR

Jan Snelderwaard

Adviseur bouwfysica en installaties

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.