DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Zorgen rookbeheersingsinstallaties voor meer veiligheid?

Zorgen rookbeheersingsinstallaties voor meer veiligheid?

Bij een kleinere brand kan een rookbeheersingsinstallatie wel degelijk een voordeel bieden.

Rookbeheersingsinstallaties | DGMR

Niet altijd sluit een rookbeheersingsinstallatie goed aan bij het scenario voor brand in een gebouw. Derhalve gelden er sinds 1 januari 2015 nieuwe inspectieschema's. Maar maken deze schema's de situatie werkelijk veiliger?

Maarten Gies: "Een deel van het probleem is te herleiden naar de inspectie. Tot voor kort keken de inspecteurs alleen of de installatie voldeed aan de technische uitgangspunten. Bijvoorbeeld of het aantal rookluiken in overeenstemming was met de norm, en of de installatie functioneerde als je op de knop drukte. Maar nogmaals: die installatie werd niet getoetst aan het gebruik, en ook werd niet gekeken of de gebruiker zijn doel ermee realiseerde."

"Soms vind ik opvattingen over rookbeheersingsinstallaties wel erg zwart-wit: zo'n installatie voldoet of hij voldoet niet. Vaak wordt er dan uitgegaan van het ergste scenario – en volgens mij te snel. Niet elke brand woedt volgens het worst case scenario en juist bij een kleinere brand kan een rookbeheersingsinstallatie wel degelijk een voordeel bieden."

Lees het volledige artikel Zorgen rookbeheersingsinstallaties voor meer veiligheid?

 

Onze adviseurs

Maarten Gies - DGMR

Maarten Gies

Adviseur brandveiligheid en beveiliging

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.