DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/RDW Veendam: van G naar A

RDW Veendam: van G naar A

Het hoofdkantoor van de RDW ging van energielabel G, maar label A. DGMR zat als partner van Kraaijvanger aan de ‘schetstafel’.

Verduurzaming RDW Veendam | DGMR

Het hoofdkantoor van de Dienst Wegverkeer (RDW) draagt na een ingrijpende verbouwing niet langer energielabel G, maar label A. Bovendien is het er veel prettiger werken door de openheid van de inrichting, het daglicht en een comfortabel klimaat. Als klap op de vuurpijl is het als eerste utiliteitsgebouw bouwkundig versterkt volgens de aardbevingsnorm.

DGMR zat als partner van Kraaijvanger met de architect aan ‘de schetstafel’. Het bureau kon zijn expertise op het gebied van bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid meteen vanaf de ontwerpfase inbrengen. Frank Jakobs: ‘Dat is geweldig, zo kun je meteen grote stappen zetten.’ Voor de energieambitie volgde het ontwerpteam twee sporen: ‘De bouwkundige component: de nieuwe schil met goede isolatie, zonwerend HR++-glas, luchtdicht gebouwd, en het installatieconcept: warmtekoudeopslag met warmtepomp, zeshonderd vierkante meter zonnepanelen op het dak: uiteindelijk is het gelukt om een reductie van 65% op het gebouwgebonden energiegebruik te halen.’

Lees het volledige artikel Van G naar A: een enorme duurzaamheidsslag.

 

Onze adviseurs

Frank Jakobs - DGMR

Frank Jakobs

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.