DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/PV in de gevel: kan dat wel na Grenfell?

PV in de gevel: kan dat wel na Grenfell?

In de zomer van 2017 werd de wereld opgeschrikt door de fatale gevelbrand in Grenfell. Deze gebeurtenis leidde in Nederland tot een breder gedragen inzicht dat in ons land de regelgeving over brandvoortplanting in gevels vrij summier is. In dezelfde periode was er toenemende aandacht voor PV-branden, waardoor PV(fotovoltaïsche)-installaties steeds vaker ter discussie staan.

Rudolf van Mierlo, Esther Hebly  |  Brandveilig.com  |  mei 2021

HotelJakarta met gevel van PV-panelen Foto: Petra Appelhof

Aanvullende maatregelen

De afgelopen tijd zijn er regelmatig berichten over PV-branden in het nieuws geweest. We merken dat dit bij onder andere gebouweigenaren, gemeentes en verzekeraars leidt tot onzekerheid: is PV, en in het bijzonder gevelgeïntegreerde PV, wel veilig?

Branden in PV-installaties worden vaak veroorzaakt door installatiefouten. Met een vakkundige installatie volgens de Nederlandse normen is het risico van brand in een PV-installatie te reduceren, maar nooit volledig uit te sluiten. Daarom raden we aan om aanvullende maatregelen voor te schrijven bij gebouwen waarin een snelle brandvoortplanting een risico vormt.

Lees het volledige artikel

 

Meer weten?

Brandveiligheidsexperts en gevelspecialisten van DGMR schreven de whitepaper Brandveiligheid gevels. Dit document behandelt de volgende onderwerpen: onderzoek brandoorzaak Grenfell, Nederlandse bouwregels brandveiligheid gevels, de bouwpraktijk en hoe moet het nu verder?

Onze adviseurs

Rudolf van Mierlo

Adviseur brandveiligheid

Esther Hebly

Senior adviseur Bouw- en geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.