DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/De Noordster in Zuidhorn

De Noordster in Zuidhorn

De Noordster in Zuidhorn

In Zuidhorn werd in de zomer van 2015 een gebouw in gebruik genomen dat meer is dan een Bredeschool. Naast twee basisscholen huisvest De Noordster een kinderopvang, een mediatheek, een kinderfysiotherapiepraktijk en een drukkerij. De sporthal kan breed ingezet worden, ook buiten de lesuren.

Bert Vrijhof van DGMR uit Drachten adviseerde de opdrachtgever: ‘Ik kijk vanuit het gebouw en de gebruiker, als een buitenstaander. Ik mocht me ook bemoeien met het ontwerp van de installaties. Als bouwfysisch adviseur maak je niets, maar de gebruiker van het gebouw voelt de invloed uiteindelijk wel.’

Samen met Nijeboer Hage technisch adviseur uit Assen werkte Vrijhof de installatie verder uit. ‘Voor ons was het een uitdaging dat het gebouw op meerdere wijzen gebruikt gaat worden. Zo zijn de gymzalen verdiept aangebracht waar vanuit de verkeerszone een opening naartoe is gemaakt met een rolscherm. De verblijfsruimten (de leerpleinen, red.) van de school grenzen direct aan deze verkeersruimte, en dus ook aan de sportfunctie.

Ook de verbinding tussen de binnenpleinen en de lokalen is transparant. Die hebben we voorzien van een hefschuifdeur, waarbij we uiteraard goed rekening moesten houden met de brandveiligheid. Dat geldt eveneens voor de opening in sporthal, waar het rolscherm voldoet aan brandeisen én geluidseisen.’

Vermeldenswaardig is ook de oplossing in de vorm van de trappenhuizen aan de koppen van het gebouw en in het midden ervan, waardoor uitbreiding op de tweede verdieping mogelijk is.”

Lees het volledige artikel ‘De Noordster in Zuidhorn‘.

Onze adviseurs

Bert Vrijhof - DGMR

Bert Vrijhof

Adviseur duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.