DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Nieuwe wetgeving, nieuwe spelregels, nieuwe manier van werken

Nieuwe wetgeving, nieuwe spelregels, nieuwe manier van werken

Onder de Omgevingswet hebben we in de leefomgeving met nieuwe en gewijzigde spelregels te maken. In het verleden speelde milieuwetgeving bij een bouwaanvraag een bescheiden rol. Nu is milieu een serieus onderwerp bij bouwplannen. Zo ook in de volgende case.

Nick van den Heijkant  |  LinkedIn  |  24 september 2024

Bouwen en milieu, deel uit praatplaat DGMR Bron: DGMR-praatplaat

Een opdrachtgever in de provincie Groningen ontwikkelt een bouwproject. Zo’n negen weken voor de indiening van de bouwaanvraag in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) werd ik betrokken. Tijdens het proces bleek dat meer milieu-onderdelen aandacht vragen dan voorzien. Een leuke, maar uitdagende klus.

Scan milieubelastende activiteiten

Met het bevoegd gezag was vooroverleg gevoerd. Naast een aanvraag omgevingsvergunning bouwen was onderzoek naar de milieubelastende activiteiten (MBA’s), een aanvraag binnenplanse omgevingsplanactiviteit (OPA) voor afwijken van het omgevingsplan en mogelijk een watervergunning nodig.

Samen met mijn DGMR milieucollega’s voerden we zo snel mogelijk een MBA-scan uit. De resultaten stemden we af met de opdrachtgever. Gelukkig waren er geen vergunningplichtige milieuactiviteiten. Wel is er een meldings- en informatieplicht die uiterlijk vier weken voor de start van de bedrijfsactiviteit ingediend moet worden. Dat haalde enigszins de druk van de ketel.

Opletten voor complete aanvraag

We gingen aan de slag met het opstellen van de aanvraag omgevingsplanactiviteit, de watervergunning en het uitvoeren van onderzoek naar de milieuaspecten geluid, luchtkwaliteit, stikstofdepositie en bodemrisicoanalyse. Allemaal noodzakelijk voor het indienen van de aanvraag.

Maar het DSO herbergt nog steeds verrassingen. Samen worstelden we ons door het technisch en ruimtelijk deel van de bouwaanvraag. We vulden de digitale vragenlijst in voor brandveiligheid en vonden de vergunde activiteit ‘uitweg maken, hebben of veranderen of het gebruik daarvan veranderen’, kortweg de inritvergunning. Samengevat, het is goed opletten om te zorgen dat de aanvraag écht compleet is.

Leges en laatste check

Een paar tips die helpen bij dit proces:

  • Aanvraag ingediend? Neem contact op met de vergunningverlener. Ook voor deze persoon is werken onder de Omgevingswet nieuw. Direct samen bepalen of de aanvraag compleet is, voorkomt dat je pas na 8 weken iets kunt aanpassen.
  • Leges gelden niet alleen voor bouwaanvragen, maar nu ook bij milieuaanvragen. Belangrijk om te weten voor de begroting. En check de opbouw van de kosten per gemeente. Vaak tellen ze op per milieubelastende activiteit.

Onze adviseurs

Nick van den Heijkant, senior projectleider Milieu bij DGMR

Nick van den Heijkant

Adviseur Industrie, verkeer en milieu

Omgevingswet en uw plannen

nieuwe omgevingswet nieuwbouw verbouw

Wat betekent de Omgevingswet voor uw bedrijf, gemeente, ruimtelijke ontwikkeling of bouwplan? Het is belangrijk per situatie te kijken wat de veranderingen betekenen.

nieuwe omgevingswet nieuwbouw verbouw

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.