DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/FLOW: technologisch hoogstandje, gezond voor zijn gebruiker

FLOW: technologisch hoogstandje, gezond voor zijn gebruiker

Een duurzaam kantoorgebouw, waar het welzijn van de gebruiker centraal staat. Zo’n kantoor wil iedereen, maar initiatiefnemers architectenbureau MVSA Architects en ontwikkelaar ToBeDeveloped voeren het daadwerkelijk uit. En daarin gaan ze heel ver, want zij bouwen hun nieuwe kantoor FLOW in de Amsterdamse Houthavens conform WELL-principes. Het gebouw scoort GOLD volgens de WELL Building Standard, althans in het ontwerp. En omdat het een multi-tenant gebouw is, mogen nog enkele andere huurders meegenieten van dit bijzondere gebouw.

Harmen Weijer  |  Duurzaam Gebouwd magazine  |  december 2018

Flow Houthavens zijkant, WELL-gebouw | DGMR

Extra features voor Gold

Om te waarborgen dat het nieuwe FLOW-kantoor ook daadwerkelijk een gezond gebouw is voor de gebruikers, wordt het WELL-gecertificeerd. DGMR doet de certificering voor MVSA en ToBeDeveloped. De ambitie is flink. “Wij monitoren van begin af aan of het hoge niveau in alle fasen wordt nagestreefd”, vertelt Antwan van Haaren van DGMR.

“Binnen WELL zijn features, ook wel maatregelen, verplicht om op het laagste niveau uit te komen. Om Gold te behalen moet men echter meer optionele en dus extra features halen. Bij FLOW wordt bijvoorbeeld extra ingezet op beweging, zoals de fitnessruimte met juiste apparatuur. Maar ook wordt het gebruik van de trappen gestimuleerd door bijvoorbeeld de lift ‘weg te stoppen’.”

Alle maatregelen hebben het doel om de gebruiker van FLOW een gezonde werkomgeving te bieden waar hij zich fijn voelt en dus graag is. “En dat levert meer op dan het ons kost”, zegt Vrijburg van ToBeDeveloped. “Natuurlijk is dit een duur pand, maar iedereen kent de cijfers dat van de totale kosten huisvesting 2,5% bedraagt en personeelskosten meer dan 50-80%. Dus als je 10% meer efficiency uit je personeel haalt, levert dit meer op voor een bedrijf.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Antwan van Haaren - DGMR

Antwan van Haaren

Adviseur Duurzaamheid en gezondheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.