DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Duurzaamheid bij Pulse klopt

Duurzaamheid bij Pulse klopt

Een gebouw maken waar harten sneller van gaan kloppen. Dat is het onderwijsgebouw Pulse van TU Delft, dat in september in gebruik wordt genomen. Omdat studenten en docenten meedachten over de functies van het gebouw. Omdat de duurzaamheid bij Pulse klopt.

Gertjan Verbaan | Schooldomein | juli 2018

Focus op duurzaamheid

TU-gebouw Pulse biedt ruimte voor vernieuwend onderwijs en vormt een studie- en ontmoetingsplek met een goede kop koffie vanwege de horeca in het gebouw. Vernieuwend onderwijs betekent ook dat het gebouw flexibel moet zijn en meer dan elk ander gebouw zijn tijd vooruit moet zijn en blijven. Het idee van interactieve en experimentele lesvormen, prettige ontmoetingsplek én focus op duurzaamheid nam vanaf eind 2014 vastere vormen aan.

Brainstormsessies

Er lag een Programma van Eisen waarin onder andere Passief bouwen, BREEAM en energieneutraal werden genoemd. Ambitieus, maar misschien too much? Brainstormsessies over duurzaamheid met de opdrachtgever – TU Delft Campus and Real Estate – diverse stakeholders van de TU Delft en het ontwerpteam leverde goede en concrete ideeën op. DGMR leidde deze sessies, deelde ervaringen om te inspireren én los te laten.

Energieprestatie van 0

Een energieprestatie (EPC) van 0 was zo’n concrete eis. Met als fundament een goede gebouwschil met triple glas, hoogwaardige kozijnen en goede kierdichting, optimaal gebruik van daglicht en daarnaast hybride ventilatie met CO2-sturing en PV-cellen in het dak. En waarom geen laagspanningsnet, zodat de zonne-energie direct aan de gebouwinstallaties kan worden gekoppeld zonder omvormingsverlies?

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.