DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Drie criteria voor duurzame en circulaire geluidsschermen

Drie criteria voor duurzame en circulaire geluidsschermen

In Nederland staat zo’n 600 km aan geluidsschermen langs de wegen. De verwachting is dat deze lengte zal toenemen. Het verkeer intensiveert en de gebouwde omgeving en natuurgebieden hebben (extra) bescherming nodig. Schermen met een hoge milieubelasting zijn niet bruikbaar. Dat past niet binnen de Green Deal GWW 2.0, die zo’n zestig partijen uit de grond-, weg- en waterbouw ondertekenden.

Ydo Schuuring en Hans van Leeuwen |  OTAR  |   november 2019

Artikel over duurzame en circulaire geluidsschermen Bron: OTAR

Invloed van materiaalgebruik

De bouwsector in Nederland is verantwoordelijk voor 50 procent van het grondstoffengebruik en 40 procent van het afval dat geproduceerd wordt. Het moet dus anders en dat brengt nieuwe vragen met zich mee. Nu er duurzame en circulaire geluidsschermen moeten komen, waar moeten deze dan aan voldoen? En hoe zit het met de geluidsprestatie?

Wie geluidsschermen produceert en toepast, wil kunnen beoordelen of ze ook echt duurzaam en circulair zijn. De Triple Bottom Line biedt hierbij ondersteuning. Deze benadering geeft inzicht in de invloed die materiaalgebruik heeft voor People, Planet en Profit. DGMR heeft ook de geluidsprestatie meegenomen in hun beoordelingsgrondslag; die is daardoor objectief ingeregeld voor geluidsschermen.

Voor het objectief meetbaar maken van duurzame en circulaire geluidsschermen stelden we op basis van de Triple Bottom Line drie criteria op. In onze visie moeten deze drie criteria tenminste meegenomen worden voor een objectieve beoordeling van duurzame geluidsschermen: Life Cycle Analyses (LCA), Geluidsprestatie en Circulariteit.

Lees het volledige artikel

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.