DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Brandveiligheid en geïntegreerde zonnepanelen

Brandveiligheid en geïntegreerde zonnepanelen

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de brandveiligheid van zonnepanelen op daken. Vooral geïntegreerde zonnepanelen, ook wel in-dak systemen genoemd, vormen een verhoogd risico. De verwachting is dat het aantal zonnepanelen alleen maar gaat toenemen en dus ook het aandeel in-dak systemen.

Daniël van Capelleveen  |  Bouwwereld  |   10 maart 2021

Geïntegreerde zonnepanelen en brandveiligheid

Brandbare materialen

Rudolf van Mierlo: “Het vergrote risico wordt deels veroorzaakt door de positie van geïntegreerde PV-systemen in de dakopbouw. In-dak systemen vervangen de functie van dakpannen en vormen de waterkerende laag op het dak. De panelen liggen met een kleine spouw rechtstreeks op de dakconstructie en daar kunnen brandbare materialen zijn toegepast, zoals isolatie en folies. Die materialen vergroten het risico op verdere uitbreiding van brand. Maar ook temperatuurontwikkeling onder geïntegreerde zonnepanelen speelt een rol.”

Esther Hebly: “Die mate van zekerheid hangt weer af van de toepassing. De opdrachtgever moet de keuze maken: wil ik alleen de veiligheid van de gebruikers van het gebouw garanderen, of wil ik ook materiële schade proberen te beperken? Aan een woongebouw stellen we andere eisen dan bij een PV-systeem op het dak van een particuliere woning.”

Lees het volledige artikel

Onze adviseurs

Rudolf van Mierlo

Adviseur brandveiligheid

Esther Hebly

Senior adviseur Bouw- en geveltechniek

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Up-to-date blijven?

Houd mij op de hoogte van de ontwikkelingen bij DGMR.