DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Bouwen met zo min mogelijk overlast

Bouwen met zo min mogelijk overlast

NHL Stenden bouwde een nieuwe vleugel aan het bestaande gebouw en schakelde DGMR in voor brandveiligheid

Atrium Stenden University Leeuwarden | DGMR

De hoofdvestiging van de internationaal opererende hogeschool NHL Stenden kampte al een tijd met ruimtegebrek. Een uitgebreid onderzoek naar alle huisvesting – dat al begon in 2011 – leidde in 2015 tot de conclusie dat een nieuwe vleugel aan de zijde van de Dokkumer Ee daarvoor de beste oplossing zou zijn.

Hendrik-Jan Doevendans was namens DGMR Drachten de brandveiligheidsadviseur bij het project. Hij hielp onder meer bij de keuze voor een sprinklersysteem, dat dezelfde veiligheid biedt als het eigenlijk voorgeschreven – maar veel te dure – brandwerend maken van de oude buitengevel – die nu een binnenmuur is. ‘Je moet ook zorgen voor een goede aansluiting van de brandbeveiligingsinstallaties – sprinkler, brandmelder en ontruimingsalarm – op die van het oude gebouw.’ 

Impact op brandveiligheid

Doevendans fungeerde als vraagbaak voor zowel architect als bouwers voor de keuze van brandwerende materialen en beveiligingsmaatregelen: ‘Tijdens zo’n proces treden altijd wijzigingen op: een leiding die net ergens anders langs moet, twee lokalen die omgewisseld moeten worden. Onze meerwaarde zit in het feit dat we snel en duidelijk kunnen aangeven wat de impact is op de brandveiligheid en welke maatregelen genomen moeten worden, bijvoorbeeld door iets anders te compartimenteren of door een bepaald product aan te schaffen. 

Wij merken dat bouwende partijen echt behoefte hebben aan specialisten die precies weten wat ze moeten maken. Zo hou je de continuïteit in het proces.’

Lees het volledige artikel 'Bouwen met zo min mogelijk overlast'. 

 

Onze adviseurs

Hendrik-Jan Doevendans - DGMR

Hendrik-Jan Doevendans

Adviseur brandveiligheid

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!

  • Wanneer u op aanmelden drukt, gaat u akkoord met onze privacy policy.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.