DGMR/Actueel en kennis/Publicaties/Blog: Mag het licht aan?

Blog: Mag het licht aan?

Met de lente ervaar je het weer: het effect van daglicht. Je voelt je opbloeien, vrolijk en vol energie. Maar helaas kun je niet hele dagen op het terras zitten of lunchwandelingen maken.

Met de lente ervaar je het weer: het effect van daglicht. Je voelt je opbloeien, vrolijk en vol energie. Maar helaas kun je niet hele dagen op het terras zitten of lunchwandelingen maken. Des te belangrijker om het ook op kantoor goed voor elkaar te hebben qua daglicht. Het Bouwbesluit stelt een minimale eis aan het raamoppervlak in de gevel, maar dat is echt een ondergrens. Vanuit Europa komt er nu ook een Europese bepalingsmethode met onder andere daglichtfactoren. Daar hoort ook een informatieve eis bij: minimaal 2.1% over 50% van het vloeroppervlak.

Bouwbesluit versus Europa

DGMR heeft niet alleen voor NEN een onderzoek gedaan naar het beleidsneutraal invoeren van de nieuwe Europese bepalingsmethode, maar we hebben samen met Technische Universiteit Delft ook een afstudeerder losgelaten op dit onderwerp. Lianne Zoutendijk studeerde vrijdag af op dit onderwerp. Zij onderzocht wat Bouwbesluit versus Europa (EN 17037) betekent in de praktijk. Met metingen en simulaties keek ze naar de daglichtkwaliteit bij de ondergrens en bij de informatieve eis van 2.1%. En niet alleen daglichtfactoren, maar ook bezonning, verblinding en uitzicht zijn grondig bekeken.

Oriëntatie

Conclusie? 2.1% is erg lastig te halen in een bebouwde omgeving. De lat is daarmee wellicht te hoog gelegd. Als aanbeveling geldt om meer rekening te houden met oriëntatie: kijk niet alleen naar de bewolkte hemelkoepel. Meten is vooral iets voor bestaande kantoren, bij het ontwerpen draait het om simulaties. Die twee zijn niet altijd gelijk, maar simulaties geven wel een goed inzicht, bijvoorbeeld waar je de ramen het beste kunt plaatsen.

Daglichtkwaliteit

Belemmeringen buiten het eigen perceel zouden eigenlijk wel meegenomen moeten worden. En kies voor een meer realistische lat, bijvoorbeeld 1.0 in plaats van 2.1%. Maar kijk ook naar de gemiddelde daglichtfactor in een ruimte. Daglichtkwaliteit gaat verder dan de hoeveelheid glas, ook de hoogte van het raam, zonlicht en een goede flexibele lichtwering spelen mee. Maar vergeet ook de kwaliteit van het uitzicht niet.

Natuurlijk

Mag het (dag)licht aan? Zeker! Vooral als het natuurlijk daglicht is; een mooie duurzame bron van energie. Het bespaart energie op gebouwniveau, maar geeft mensen ook energie. Een beetje meer daglicht mag dus wel, zo kan iedereen weer fluitend op het kantoor zitten. En het kan nu al! Ontwerpen met daglicht is een van de expertises van DGMR en als lid van de werkgroep NEN daglicht lopen we voorop bij de nieuwste ontwikkelingen.

   

Onze adviseurs

Gertjan Verbaan

Senior adviseur bouwfysica

Onze adviesdiensten

Wilt u weten op welke gebieden we u allemaal kunnen ondersteunen? Kijk bij onze adviesdiensten naar de expertise die u kunt inzetten om uw project tot een succes te maken.

Altijd up to date?

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Schrijf je in!